czwartek, 3 stycznia 2013

Białe trufle z migdałami i żurawiną

Witam w Nowym 2013 Roku, w którym życzę wszystkim spełnienia marzeń:)

Dochodząc do siebie po bardzo intensywnym, dwutygodniowym pobycie w rodzinnym domu, nie bardzo mam ochotę na gotowanie. Pozostanę więc jeszcze w temacie i klimacie świątecznym i przedstawię przepis na przepyszne białe trufle z migdałami i żurawiną, które zrobiłam na minione już niestety Święta.
Bardzo łatwe w przygotowaniu, efektowne, pyszne, trufle, które znikają w oka mgnieniu.

Białe trufle z migdałami i żurawiną (ok 25-30 szt):
  • 200 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych
  • 50 g suszonej żurawiny, posiekanej

W misce umieszczam czekoladę i mleko skondensowane. Miskę umieszczam nad garnkiem z gotującą się woda, podgrzewam do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady, zdejmuję miskę z garnka. Dodaję posiekane migdały i żurawinę, dokładnie mieszam.
Gotowa masę truflową wstawiam do lodówki na ok 4 h. Po tym czasie wyjmuję masę z lodówki i formuję trufle. Gotowe trufle wstawiam do lodówki na kilka h.
Trufle zaraz po uformowaniu można obtoczyć w prażonych płatkach migdałowych.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Kusisz kusisz tymi truflami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam w nowym roku również! :) Trufle niesamowite, nie powstrzymałabym się na jednej :)!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że naprawdę fantastycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie białej czekolady z żurawiną. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...