Witam w Nowym 2013 Roku, w którym
życzę wszystkim spełnienia marzeń:)
Dochodząc do siebie po bardzo
intensywnym, dwutygodniowym pobycie w rodzinnym domu, nie bardzo mam
ochotę na gotowanie. Pozostanę więc jeszcze w temacie i klimacie
świątecznym i przedstawię przepis na przepyszne białe trufle z
migdałami i żurawiną, które zrobiłam na minione już niestety
Święta.
Bardzo łatwe w przygotowaniu,
efektowne, pyszne, trufle, które znikają w oka mgnieniu.
Białe trufle z migdałami i
żurawiną (ok 25-30 szt):
- 200 g białej czekolady, połamanej na kawałki
- 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych
- 50 g suszonej żurawiny, posiekanej
W misce umieszczam czekoladę i mleko
skondensowane. Miskę umieszczam nad garnkiem z gotującą się woda,
podgrzewam do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady,
zdejmuję miskę z garnka. Dodaję posiekane migdały i żurawinę,
dokładnie mieszam.
Gotowa masę truflową wstawiam do
lodówki na ok 4 h. Po tym czasie wyjmuję masę z lodówki i formuję
trufle. Gotowe trufle wstawiam do lodówki na kilka h.
Trufle zaraz po uformowaniu można
obtoczyć w prażonych płatkach migdałowych.
Smacznego
Kusisz kusisz tymi truflami;)
OdpowiedzUsuńWitam w nowym roku również! :) Trufle niesamowite, nie powstrzymałabym się na jednej :)!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
Muszę przyznać, że naprawdę fantastycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie białej czekolady z żurawiną. Pycha!
OdpowiedzUsuń