… czyli sernik na wypasie.
Zdecydowanie najłatwiejszy jaki miałam okazję robić i jeden z
najsmaczniejszych jakie jadłam.
Bardziej zwarty niż puszysty,
ale na pewno nie ciężki. Idealnie wyważony jeśli chodzi o
słodycz. Dodatkowym atutem jest to, że po upieczeniu sernik jest
równy jak stół (przynajmniej u mnie;P).
Polewa z białej czekolady i
prażone płatki migdałowe dopełniają smaku sernika, tworząc go
jeszcze pyszniejszym niż jest sam w sobie.
Przepis ten jest dość
powszechnie znany, mimo to bardzo polecam!
Sernik z mlekiem skondensowanym z
polewą z białej czekolady:
- 12 ciasteczek digestive, pokruszonych
- 60 g masła
- 500 g twarogu, zmielonego 3krotnie
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (50 ml odlać do polewy)
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 50 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 50 g białej czekolady
- 50 g prażonych płatków migdałowych
W garnuszku rozpuszczam masło,
zdejmuje z kuchenki. Do rozpuszczonego masła dodaję pokruszone
ciastka, dokładnie mieszam. Obtoczonymi w maśle okruchami wykładam
spód tortownicy (o śr. 24 cm) wyłożony papierem do pieczenia
(boki tortownicy można posmarować masłem i wysypać kaszą manna,
pominęłam ten krok), wstawiam do lodówki na ok 10 min.
W dużej misce umieszczam twaróg,
serek mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i mąkę,
miksuję do czasu całkowitego połączenia składników (zajmuje to
ok 45 sek.). Gotową masę serową wylewam na spód z ciastek.
Piekę w 180 st ok 40-45 min (w razie
potrzeby wydłużam czas pieczenia). Jeśli wierzch zaczyna się
rumienić, przykrywam tortownice folią aluminiową.
Upieczony sernik studzę w formie na
kratce kuchennej. Przed wyjęciem sernika z formy delikatnie, ostrym
cienkim nożem, oddzielam sernik od brzegów blachy.
W rondelku umieszczam mleko
skondensowane i czekoladę, podgrzewam na małym płomieniu do czasu
całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą polewam
wystudzony sernik, posypuję płatkami migdałowymi.
Gotowy sernik wstawiam do lodówki na
min 4 h.
Smacznego
oooooo! taki chcę upiec :D prezentuje się smakowicie. jeśli jeszcze jest 'najłatwiejszy', to już w ogóle...
OdpowiedzUsuńWitam, czym można zastąpić melko skondensowane ?? jest dla mnie zbyt slodkie, lub czy mozna dac polowe mleka skondensowanego a polowe kremowki ???
OdpowiedzUsuńWitam, slodzone mleko skondensowane mozna zastapic nieslodzonym mlekiem skondensowanym i doslodzic sernik do smaku cukrem pudrem.
UsuńPozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź, sęk w tym że mam pół puszki mleka skondensowanego i nie wiem czym dopełnić aby była w sumie cała puszka, można dolać zwykłego mleka lub kremówki??? Nastepnym razem kupię niesłodzone :-).pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWybacz, ze odp tak pozno. Mozesz dolac kremowki, mleko za bardzo rozrzedzi mase. Pozdrawiam
UsuńDziękuję za kolejną podpowiedź, prosze mi jeszcze powiedzieć czy sernik wyrasta?? boję się że urośnie i opadnie. Jak najlepiej piec termoobieg czy grzałka góra i doł ? pozdrawiam
UsuńSernik na samym mleku skondensowanym nie wyrasta, nie wiem jak bedzie w polaczeniu mleka z kremowka, ale wydaje mi sie ze nie powinien urosnac. Co do pieczenia z termoobiegiem, niestety nie wypowiem sie bo od zawsze pieke tylko i wylacznie w piekarniku gazowym, wiec najzwyczajniej w swiecie sie nie znam:)
UsuńPozdrawiam
Witam,
Usuńprzepraszam, ze teraz odpisuje. Dziekuje za odpowiedz, sernik upieczony, fajny , smaczny, mnie jak zwykle wyrosl no i opadl, ale byl puszysty. Wyczuwam jednak mleko skondesowane i to mnie troche przeszkadza. Reszcie rodziny bardzo smakowal. Pozdrawiam goraco.
Kasiu a jak poznac ze serńik jest upieczony? Bo piszesz ze w razie potrzeby wydluzyc czas? " suchy patyczek " tu raczej nie zadziala ;) help me ;) pzdr
OdpowiedzUsuńAneta
Sernik musi byc sciety po calosci, najpierw zetna sie boki, nastepnie srodek. Mozesz dotknac palcem, ciasto powinno byc sprzezyste i trzesc sie jak dobrze zastygnieta galaretka:) przy nie zapieczonym serniku patyczek wbity w srodek bedzie ewidentnie mokry i oklejony masa, przy upieczonym bedzie jedynie wilgotny.
UsuńPozdro:)
Dziekuje Kasiu! Dopiero dzis pieke ten sernik, siedzi w piekarniku;) surowa masa pyszna byla;)
Usuń