Naszła mnie ochota na gofry.
Niestety do najbliższego punktu gdzie mogę je kupić jest dość
daleko. Postanowiłam więc zrobić je sama.
Tylko jak skoro nie mam
gofrownicy??
Przypomniało mi się na
szczęście, że posiadam przepis na gofry, które można usmażyć
na patelni.
Tak więc usmażyłam.
Chrupiące na zewnątrz,
mięciutkie w środku. Bardzo proste w wykonaniu. Najlepsze jeszcze
ciepłe, z cukrem pudrem, syropem klonowym lub jeśli ktoś woli z
bitą śmietaną.
Gofry z patelni (8 szt.)*:
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 115 g mąki
- ¼ łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
W misce mieszam jajko z mlekiem. Dodaję
przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia,
mieszam całość do otrzymania gładkiej masy bez grudek. Następnie
dodaję masło, dokładnie mieszam. Gotowe ciasto na gofry odstawiam
na ok 20 min.
Po tym czasie smażę gofry. Na suchą
(bez tłuszczu), rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką
wykładam łyżką ciasto i rozciągam lekko na boku formując
placuszki o śr ok 10 cm. Smażę ok 2-3 min na średnim płomieniu,
następnie przewracam gofry na drugą stronę i smażę ok 2 min.
Podaję ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
*Przepis pochodzi z programu Jamie'go
Oliver'a pt. 'Jamie's Christmas with Bells On'.
na pewno były smaczne;) choć ja kocham się w samym wyglądzie gofrów:D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne, były bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńGofry z patelni..? ciekawe..muszę kiedy wypróbować..
OdpowiedzUsuńDobra alternatywa dla osób z zepsutą gofrownicą (czyt. dla mnie) ;)
OdpowiedzUsuńzapisuję, bo ja też nie mam gofrownicy :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie je zrobiłam i jem - bardzo dobre są!! polecam! :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne! Robiłam, myślałam że z podanych składników starczy na 2 osoby, ale jednak nie :D Bardzo mała porcja polecam podwoić, a nawet potroić przepis, bo naprawdę świetne i znikają w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńPyszne, właśnie zjadłam :)
OdpowiedzUsuńGofry z patelni sa bardzo dobre nawet lepsze niż z gofrownicy:-)
OdpowiedzUsuńsą niesamowite, przed chwilą zrobiłam, wspaniałe <3 Mnie wyszly 4 wieksze sztuki i starczyło dla 2 nocnych łasuchów. :D Da sie ten przepis wykorzystać w goforwnicy?
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis jaki wypróbuje dla dzieciaków na na dziś. Zawsze do goferków stosuję też dużo dodatków aby urozmaicać ich smak. Szczególnie polecam wszystkim owoce bo fajnie się komponują i nadają im lekkości. Też czasami robię prosty przepis na szybko http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ jaki zawsze wyjdzie. Ale trzeba pamiętać o tym aby je czymś polać czy dołożyć parę owoców. Dziękuję jeszcze raz za wpis, dzisiaj postaram się go spróbować.
OdpowiedzUsuńKiedyś nawet wychodziły mi takie gofry z patelni, ale co zrobione z gofrownicy to nic nie przebije.
OdpowiedzUsuń