środa, 23 stycznia 2013

Gofry z patelni

Naszła mnie ochota na gofry. Niestety do najbliższego punktu gdzie mogę je kupić jest dość daleko. Postanowiłam więc zrobić je sama.
Tylko jak skoro nie mam gofrownicy??
Przypomniało mi się na szczęście, że posiadam przepis na gofry, które można usmażyć na patelni.
Tak więc usmażyłam.
Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Bardzo proste w wykonaniu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z cukrem pudrem, syropem klonowym lub jeśli ktoś woli z bitą śmietaną.

Gofry z patelni (8 szt.)*:
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 115 g mąki
  • ¼ łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego

W misce mieszam jajko z mlekiem. Dodaję przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, mieszam całość do otrzymania gładkiej masy bez grudek. Następnie dodaję masło, dokładnie mieszam. Gotowe ciasto na gofry odstawiam na ok 20 min.

Po tym czasie smażę gofry. Na suchą (bez tłuszczu), rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wykładam łyżką ciasto i rozciągam lekko na boku formując placuszki o śr ok 10 cm. Smażę ok 2-3 min na średnim płomieniu, następnie przewracam gofry na drugą stronę i smażę ok 2 min.
Podaję ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

*Przepis pochodzi z programu Jamie'go Oliver'a pt. 'Jamie's Christmas with Bells On'.

13 komentarzy:

  1. na pewno były smaczne;) choć ja kocham się w samym wyglądzie gofrów:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobne, były bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry z patelni..? ciekawe..muszę kiedy wypróbować..

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobra alternatywa dla osób z zepsutą gofrownicą (czyt. dla mnie) ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisuję, bo ja też nie mam gofrownicy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie je zrobiłam i jem - bardzo dobre są!! polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są przepyszne! Robiłam, myślałam że z podanych składników starczy na 2 osoby, ale jednak nie :D Bardzo mała porcja polecam podwoić, a nawet potroić przepis, bo naprawdę świetne i znikają w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, właśnie zjadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gofry z patelni sa bardzo dobre nawet lepsze niż z gofrownicy:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. są niesamowite, przed chwilą zrobiłam, wspaniałe <3 Mnie wyszly 4 wieksze sztuki i starczyło dla 2 nocnych łasuchów. :D Da sie ten przepis wykorzystać w goforwnicy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny przepis jaki wypróbuje dla dzieciaków na na dziś. Zawsze do goferków stosuję też dużo dodatków aby urozmaicać ich smak. Szczególnie polecam wszystkim owoce bo fajnie się komponują i nadają im lekkości. Też czasami robię prosty przepis na szybko http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ jaki zawsze wyjdzie. Ale trzeba pamiętać o tym aby je czymś polać czy dołożyć parę owoców. Dziękuję jeszcze raz za wpis, dzisiaj postaram się go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś nawet wychodziły mi takie gofry z patelni, ale co zrobione z gofrownicy to nic nie przebije.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...