Serniczki te podbiły moje serce,
do tego stopnia, że postanowiłam sama przygotować je w domu.
Jednak aby je zrobić najpierw
musiałam zaopatrzyć się w lemon curd. Mimo że w mieście, w
którym mieszkam jest on dostępny praktycznie w każdym sklepie to
zdecydowałam się na zrobienie domowego.
Po pierwsze skoro serniczki miały
być home-made to niech będą takie od A do Z. Po drugie robiąc
lemon curd w domu mogłam dopasować go smakowo do moich upodobań
dodając mniej lub więcej cukru. Po trzecie domowy lemon curd jest
oczywiście zdecydowanie lepszy niż ten ze sklepu.
Ps. Ten przepis dedykuję Cioci
E., która jest wielkim smakoszem lomon curd, który ku jej
niepocieszeniu jest bardzo ciężko dostępny w jej mieście.
Lemon curd*:
- skórka otarta z 4 cytryn
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 200 g cukru
- 100 g masła, pokrojonego na kostkę
- 3 jajka
- 1 żółtko
W misce umieszczam skórkę z cytryny,
sok, cukier i masło. Miskę z produktami ustawiam na garnku z
gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać lustra wody!),
podgrzewam, mieszając co jakiś czas, do czasu całkowitego
rozpuszczenia się masła. Następnie dodaję lekko rozmącone jajka
i żółtko. Gotuję całość na parze, stale mieszając, ok 10-13
min do czasu aż masa stanie się kremowa i gęsta na tyle, że nie
spływa z łyżki.
Miskę z gotowym lemon curd zdejmuję z
garnka i odstawiam do przestudzenia. Następnie przekładam gotową
masę do słoiczków (z podanej porcji wychodzi ok 500 g kremu).
Domowy lemon curd można przechowywać
w lodówce do ok 2 tygodni.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.
Dziękuję za dedykację:) Dziś zrobię go wg powyższego przepisu. Na pewno będzie pyszny:) Ciocia E.
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnośnie jajek, trzeba dodać całe czy same żółtka?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest wyraznie napisane: 3 jajka (cale) i jedno zoltko.
Usuń