sobota, 19 stycznia 2013

Domowe hamburgery

Lubię soboty. Mimo że często jestem w nie zapracowana i zdarza mi się irytować, to lubię ten moment w którym w końcu mogę usiąść i odpocząć z mężem przy pierwszym wspólnym od 5 dni posiłku. Niestety w dni robocze nie mamy możliwości jadać razem, tym bardziej te sobotnie obiadki są dla nas zawsze wyjątkowe.
W tym tygodniu postanowiłam przyrządzić domowe hamburgery. Takie domowe od A do Z. Samodzielnie upiekłam bułeczki, zrobiłam burgery, a później wspólnie z mężem złożyliśmy je 'do kupy' i zajadaliśmy.
Polecam, są nie tylko pyszne, ale również bardzo 'integracyjne' :)

Domowe hamburgery:
Burgery (8 szt.):
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 biała cebula, obrana, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę, podsmażona na 1 łyżce masła
  • 1 jajko, rozmącone
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:
  • 8 plastrów wędzonego bekonu lub boczku, podsmażone
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 8 liści sałaty
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ogórki korniszony, pokrojone w plasterki
  • ketchup, majonez

  • 8 bułeczek hamburgerowych (polecam z tego przepisu)

Burgery
W misce umieszczam wszystkie składniki na burgery, mieszam je dokładnie. Doprawiam całość do smaku dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Formuję 8 burgerów, lekko je spłaszczam. Każdy burger smaruję z wierzchu oliwą.
Uformowane kotleciki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, beż uzycia\ oliwy, przez ok 3-4 min z każdej strony. Usmażone burgery przekładam na talerz, przykrywam folią aluminiową, odstawiam na ok 3-5 min.

Bułeczki hamburgerowe rozcinam na pół. Dolną połówkę każdej bułeczki smaruję majonezem, następnie układam na nich kolejno liść sałaty, czerwoną cebulę, bekon, ser żółty, burger, ketchup i kilka plasterków korniszona. Każdego hamburgera przykrywam drugą połówką bułeczki.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Faktycznie - integracja :D Super, zdrowsze niż w fast foodzie i dają satysfakcje z przygotowania od zera :) Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe hamburgery, są bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...