Jest po prost rewelacyjny,
intensywny, bogaty w smaku, aromatyczny, najlepszy sos boloński jaki
miałam okazję jeść.
Po wypróbowaniu tego przepisu, z
ręką na sercu mogę przysiąść, że nigdy więcej nie sięgnę po
gotowca, co niestety zdarzało mi się robić:)
Polecam!
Sos bolognese / sos boloński* (4
porcje):
- 2 łyżki oliwy
- 40 g masła
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
- 1 marchew, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 120 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- sól, pieprz
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę
z masłem, wrzucam cebulę, smażę na średnim płomieniu, pod
przykryciem ok 10 min do czasu aż cebula stanie się szklista.
Dodaję seler i marchew, mieszam, smażę
pod przykryciem ok 10 min do czasu aż warzywa staną się miękkie.
Dodaję czosnek, mieszam smażę ok 1
min.
Następnie na patelnie wrzucam mięso.
Smażę mieszając od czasu do czasu ok 10 min do momentu aż mięso
straci czerwony kolor i zacznie lekko się rumienić.
Następnie dodaję koncentrat
pomidorowy, dokładnie mieszam, smażę przez ok 3-5 min.
Kolejno dodaję białe wino i 120 ml
wody (jeśli nie dodaję wina wlewam 250 ml wody), przykrywam
patelnie pokrywką, duszę całość na małym płomieniu, mieszając
okazjonalnie, ok 1 ½ h. W między dodaję czasie kolejne 120 ml wody
(to nie jest konieczne) jeśli sos zbyt szybko odparowuje.
Gotowy sos doprawiam do smaku solą i
pieprzem, podaję z ugotowanym al dente makaronem.
Smacznego
* Przepis pochodzi
z książki wyd. Phaidon pt. 'The silver spoon'.
Wygląda obłędnie! Aż zgłodniałam :)))
OdpowiedzUsuńtego sosu nie trzeba przedstawiać!
OdpowiedzUsuńMozna dodac oregano i bazylie i lisc laurowy, oraz 4 duze pomidory slodkie i bedzie naprawderewelka, sam taki robie j polecam
OdpowiedzUsuń