Ostatnio zdałam sobie sprawę,
że nie jemy zbyt często zup, w ostatnim czasie nie jadaliśmy ich w
ogóle. Postanowiłam to zmienić, ponieważ zupa są pełne wartości
odżywczych, bogate w witaminy i na ogół pyszne.
Realizację swojego postanowienia
rozpoczęłam od przygotowania gęstej zupy kremu z brokułów z
dodatkiem niebieskiego sera. Zupa jest bardzo smaczna, niesamowicie
sycąca, ale nie jest dla wszystkich. Ser nadaje jej ostrego i
wyrazistego smaku, który nie wszystkim może pasować.
Zupa krem z brokułów z serem
stilton*:
- 25 g masła
- 1 cebula, posiekana
- 1 por (tylko biała część), posiekany
- 350 g brokułów, rozdzielonych na różyczki
- 1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 600 ml wywaru warzywnego
- 300 ml mleka
- 45 ml śmietany kremówki
- 115 g sera stilton lub innego intensywnego sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli
- sól, pieprz
W garnku rozpuszczam masło, dodaję
cebulę i pora, duszę pod przykryciem, ok 10 min do czasu aż
warzywa staną się miękkie. Dodaję brokuły, ziemniaka i wywar z
warzyw, gotuję całość na średnim płomieniu, częściowo pod
przykryciem ok 15-20 min do czasu aż warzywa całkowicie zmięknął.
Kiedy warzywa są już miękkie, miksuję całość przy pomocy
blendera na gęsty krem. Następnie dodaję mleko i śmietanę,
podgrzewam całość, ale nie dopuszczam do wrzenia. Gorącą zupę
zdejmuję z kuchenki, dodaję do niej pokruszony ser i mieszam do
momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści, Doprawiam do smaku
solą i pieprzem.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Anne
Sheasby pt. '400 best-ever soups'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.