Dzięki metodzie gotowania
stir-fry wszystkie składniki zachowują dużą ilość wartości
odżywczych i swój pierwotny smak. Dodatkowo warzywa pozostają
przyjemnie chrupiące co osobiście bardzo lubię.
Dodanie sosów teriyaki i
sojowego oraz oleju sezamowego nadaje daniu azjatycki smak i
charakter, dokładnie taki sam jak wiele dań z orientalnych
restauracji
WAŻNE: Wszystkie składniki
należy przygotować wcześnie, ponieważ w trakcie smażenia nie
będzie już na to czasu.
Stir-fry z krewetkami, warzywami i
makaronem noodle (2 duże lub 4 małe porcje):
- 250 g surowych krewetek, oczyszczonych
- 1 czerwona papryczka chilli, pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę
- 1 marchew, obrana, posiekana w cienkie słupki
- 2-3 mini kabaczki lub 1/3 normalnego kabaczka, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 1 duża garść kiełków fasoli mung
- 5 dumek ze szczypiorkiem, rozkrojonych na ćwiartki wzdłuż
- 1 kapusta pak choy, pokrojona na 1 cm kawałki
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- kilka kropel oleju sezamowego
- 250-300 g makaronu noodle, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
W woku lub na głębokiej patelni
rozgrzewam 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych lub
rzepakowego). Dodaję chilli, smażę stale mieszając ok 30 sek,
następnie dodaję krewetki, smażę mieszając ok 2-3 min do czasu
aż staną się różowe i lekko przyrumienione. Usmażone krewetki
przekładam do miseczki, odstawiam na chwilę na bok.
Ponownie rozgrzewam 2 łyżki oleju,
wrzucam marchewkę, smażę stale mieszając ok 1-2 min, następnie
dodaję kabaczka, kiełki i dymkę, smażę kolejne 2 min. Na koniec
dodaję kapustę pak choy, krewetki, sos teriyaki i sos sojowy, smażę
mieszając ok 1 min. Po zdjęciu woka z kuchenki dodaję kilka kropli
oleju sezamowego.
Podaje na dopiero co ugotowanych
makaronie noodle lub dodaję makaron do woka i podaję danie już
wymieszane.
Smacznego
bardzo dobre danie :)
OdpowiedzUsuńSuper danie
OdpowiedzUsuńAsia J.