wtorek, 8 stycznia 2013

Stir-fry z krewetkami, warzywami i makaronem noodle

Danie łatwe i szybkie, a przede wszystkim smaczne.
Dzięki metodzie gotowania stir-fry wszystkie składniki zachowują dużą ilość wartości odżywczych i swój pierwotny smak. Dodatkowo warzywa pozostają przyjemnie chrupiące co osobiście bardzo lubię.
Dodanie sosów teriyaki i sojowego oraz oleju sezamowego nadaje daniu azjatycki smak i charakter, dokładnie taki sam jak wiele dań z orientalnych restauracji
WAŻNE: Wszystkie składniki należy przygotować wcześnie, ponieważ w trakcie smażenia nie będzie już na to czasu.

Stir-fry z krewetkami, warzywami i makaronem noodle (2 duże lub 4 małe porcje):
  • 250 g surowych krewetek, oczyszczonych
  • 1 czerwona papryczka chilli, pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 marchew, obrana, posiekana w cienkie słupki
  • 2-3 mini kabaczki lub 1/3 normalnego kabaczka, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 1 duża garść kiełków fasoli mung
  • 5 dumek ze szczypiorkiem, rozkrojonych na ćwiartki wzdłuż
  • 1 kapusta pak choy, pokrojona na 1 cm kawałki

  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • kilka kropel oleju sezamowego

  • 250-300 g makaronu noodle, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych lub rzepakowego). Dodaję chilli, smażę stale mieszając ok 30 sek, następnie dodaję krewetki, smażę mieszając ok 2-3 min do czasu aż staną się różowe i lekko przyrumienione. Usmażone krewetki przekładam do miseczki, odstawiam na chwilę na bok.

Ponownie rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam marchewkę, smażę stale mieszając ok 1-2 min, następnie dodaję kabaczka, kiełki i dymkę, smażę kolejne 2 min. Na koniec dodaję kapustę pak choy, krewetki, sos teriyaki i sos sojowy, smażę mieszając ok 1 min. Po zdjęciu woka z kuchenki dodaję kilka kropli oleju sezamowego.

Podaje na dopiero co ugotowanych makaronie noodle lub dodaję makaron do woka i podaję danie już wymieszane.

Smacznego

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...