czwartek, 7 lutego 2013

Pączki z domowym budyniem

Tradycyjnie w tłusty czwartek – pączki:)
Tradycyjnie u mnie w domu obficie nadziewane domowym budyniem, polane lukrem i obtoczone w prażonych orzechach. Kompozycja dodatków wg nas najlepsza, jedyna...
A same pączki pyszne, o zwartym mięciutkim miąższu, idealnie słodkie, samozjadające się.

Smacznego Tłustego czwartku wszystkim:)

Pączki z domowym budyniem:
Pączki (ok 24 szt):
  • 45 g świeżych drożdży lub
  • 3 łyżki cukru
  • 360 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki
  • 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 6 żółtek
  • szczypta soli

  • smalec lub olej do smażenia

Budyń:
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 40 g mąki
  • 80 g cukru
  • 6 żółtek
  • 15 g masła, pokrojonego w kostkę


  • cukier puder, sok z cytryny i woda na lukier
  • 100 g prażonych i posiekanych orzechów laskowych do obtoczenia

Pączki
W misce mieszam drożdże z cukrem. Dodaję ok 1/3 mleka i ok 150 g mąki, dokładnie mieszam, przykrywam całość lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20 min do czasu aż masa podwoi swoją objętość.
Po tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję resztę mleka, zaczyn drożdżowy, masło, rozmącone żółtka i szczyptę soli. Zagniatam całość w gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam je szczelnie lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1-1.5 h do czasu aż podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładam je na blat oprószony mąką, wałkuję na grubość ok 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy szklanki o średnicy ok 8 cm, wycinam okręgi. Wycięte z ciasta pączki pozostawiam pod przykryciem do napuszenia na ok 25 min.
W głębokim garnku rozpuszczam i rozgrzewam smalec lub olej. Partiami smażę pączki, na złoty kolor ok 2-3 min z każdej strony. (przy pomocy drewnianej wykałaczki do szaszłyków sprawdzam czy są usmażone w środku).
Usmażone paczki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawiam do ostygnięcia.

Budyń:
Mleko i pastę waniliową umieszczam w garnku, doprowadzam do wrzenia, zdejmuje z kuchenki.
W misce ucieram żółtka z cukrem, dodaję mąkę, dokładnie mieszam. Następnie dodaję ok 1/3 gorącego mleka, mieszam. Ogrzaną masę jajeczną przelewam do garnka z mlekiem, ustawiam na kuchence, podgrzewam na małym płomieniu, stale i intensywnie mieszając, do czasu aż budyń całkowicie zgęstnieje i zacznie wrzeć. Do ugotowanego budyniu dodaję masło, mieszam do czasu aż całkowicie się rozpuści i połączy z masą.
Gotowy budyń przekładam do czystej miseczki, przykrywam szczelnie folią spożywczą, odstawiam do ostudzenia.

Ostudzone paczki nadziewam budyniem. Każdy namaczam w gęstym lukrze zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i wody, następnie obtaczam z orzechach.

Smacznego

4 komentarze:

  1. samozjadające się..:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. z takim domowym budyniem muszą być rewelacyjne! ja mam z domową konfiturą z róży i choc to moje pierwsze pączki, to jestem z nich zadowolona :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...