wtorek, 26 lutego 2013

Zupa mleczna z zacierkami

Są takie dania, których smak i zapach przywołują wspomnienia z całego życia.
Takim moim daniem jest zupa mleczna z zacierkami, którą od kiedy pamiętam gotowała moja babcia.
Zupa zacierkowa (to nasza domowa nazwa:)) smakuje dzieciństwem, latami beztroski, pierwszymi wyraźnymi wspomnieniami z życia.
Słodkawa, gęsta, prosta zupka, która powoduje, że w oku kreci się łza a w sercu odzywa się wielka tęsknota, za domem wypełnionym rodzinnym ciepłem, uśmiechami i spokojem..., za Babcią dolewającą kolejną dokładkę...

Zupa mleczna z zacierkami:
  • ok 1 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

  • 1 l mleka 3,2%
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Mąkę przesiewam, dodaje do niej szczyptę soli, mieszam. Tworzę na środku mąki wgłębienie, w które wbijam jajko. Mieszam całość intensywnie widelcem, następnie zagniatam elastyczne, sprężyste i gładkie ciasto (zajmuję to ok 5 min podczas intensywnego zagniatania).
Gotowe ciasto ścieram na tarce o dużym oczku, namaczając je co jakiś czas w mące aby nie kleiło się do tarki, a gotowe zacierki nie sklejały się ze sobą.
Starte ciasto rozkładam na lnianej ściereczce i zostawiam na chwile aby obeschło.

W garnku doprowadzam do wrzenia ok ½ szklanki wody. Następnie dodaję mleko i zagotowuję. W momencie kiedy mleko zaczyna się gotować zmniejszam płomień pod garnkiem do minimum, dodaję zacierki, sól i cukier. Mieszam całość widelcem aby rozdzielić zacierki, ponownie doprowadzam do wrzenia. Gotuję ok 2-3 min mieszając co jakiś czas (zupa będzie próbować uciec z garnka:P). Podaję natychmiast.

Smacznego

* Zupa mleczna z zacierkami ma tendencje do gęstnienia. Aby ją rozrzedzić przed ponownym podaniem należy zagotować w oddzielnym garnuszku ok 1 szklanki mleka i dodać je do zupy w trakcie podgrzewania.

3 komentarze:

  1. zacierki czyli wspomnienie dzieciństwa:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. mi babcia zawsze gotowała owsiankę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma sensu trudzic sie z ugniataniem i scieraniem na tarce. Wystarczy mikserem z jedna widelka zmiksowac, super drobne, oddzielone kluseczki.. :) poza tym reszta super! B.smaczna, dzieciakom smakuje.. ale i tak smak tej zupy podawany w szpitalu po porodzie- nie do podrobienia :/

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...