środa, 23 lutego 2011

Babka z pekanami i syropem klonowym

Zacznę od tego, że z założenia autorki przepisu wypiek powinien być babką (stąd tytuł), dużą, puchatą, pieczoną w formie z kominem. Niestety jeszcze nie mam takiej formu w swojej kolekcji więc powstały babeczki miniaturki.
Z pozoru coś dla wielbicieli ciast 'suchych' typu babka piaskowa czy marmurkowa. Pekanowo-klonowe nadzienie zmienia jednak postać wypieku i jest on atrakcyjny nawet dla osób, które 'jadają tylko sernik':)
Od teraz jedno z moich ulubionych...

Babka z pekanami i syropem klonowym*:

Nadzienie:
  • 75 g mąki
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g pekanów, grubo posiekanych**
  • 125 ml syropu klonowego
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany


Nadzienie:
Mąkę ucieram z masłem przy pomocy palców, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaję cynamon, orzechy i syrop klonowy, dokładnie mieszam do momentu uzyskania sprężystej masy. Odstawiam na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieram przy pomocy miksera z cukrem na białą i puszystą masę, dodaje łyżkę sypkich składników i jedno jajko, dokładnie mieszam. Następnie powtarzam czynność dodając drugie jajko, ucieram. Na koniec dodaje resztę mąki i śmietanę, dokładnie mieszam. Otrzymuje jednolite ciasto o dość gęstej konsystencji.
Formę w której piekę babkę smaruję masłem, wykładam do niej połowę ciasta, rozprowadzam je wzwyż po ściankach formy, włącznie z kominem (lepkie i gęste ciasto nie powinno spływać). We wgłębienie ciasta delikatnie wykładam nadzienie orzechowe. Przykrywam nadzienie resztą ciasta. Piekę babkę ok 40 min w 180°C do tzw suchego patyczka (patyczek należy wbijać tylko w ciasto, wbity w nadzienie orzechowe zawsze będzie mokry). Upieczone ciasto studzę ok 20 min w formie, po tym czasie delikatnie oddzielam ciasto od formy (przy pomocy małej łopatki albo patyczka do szaszłyków), wyjmuję je i studzę na kratce kuchennej.
Podaje posypane cukrem pudrem.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia-przepisy z serca domu”
** Pekany można zastąpić orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...