poniedziałek, 28 lutego 2011

Faworki

W tym karnawale faworków miało nie być... Jak widać jednak są. Aby powstały wystarczyła mała prośba, niepogoda za oknem i odrobina chęci. Efektem końcowym są nie tylko pyszne faworki, ale też satysfakcja z danej komuś przyjemności...
Polecam lekkie, złote, chrupiące-najlepsze. Jedynym ich minusem jest to, że znikają w zastraszającym tempie:)

Faworki:
  • 300 g maki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki octu
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Dodaję masło i ucieram je z mąką. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i ocet, zagniatam gładkie i sprężyste ciasto. Zagniecione ciasto 'biję' wałkiem, aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza (zajmuje to ok 10 min.). Kiedy jest już gotowe, wałkuję je bardzo cienko, na grubość ok ½ mm, tnę na długie, cienkie prostokąty. Na środku każdego z nich nacinam otwór i przewlekam jeden koniec prostokąta przez nacięcie.
Tak przygotowane faworki smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok 30 s z każdej strony. Usmażone odsączam na ręczniku papierowym i studzę na kratce kuchennej. Zimne faworki posypuje cukrem pudrem.

Smacznego

4 komentarze:

  1. to dobrze, że znikają prędko.. to znaczy, że są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są piękne i takie proste! Jak Ty to robisz? Moje zawsze się skręcają w trakcie pieczenia:( E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasia jak zobaczylam Twoje faworki to od razu mi przyszło na mysl to zdanie z piosenki : "bo cuda potrafią Twe rączki " - teraz myślę co to za piosenka ??? Wygladaja przepysznie, wiec nie dziwie sie ze tak szybko znikaja :) podpisano : faworkowy potwór Aneta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieja: Oj pyszne, już dawno stały się tylko wspomnieniem:)
    E.: Sekret prostości zdradzony przez telefon, zatrzymaj go dla siebie:P
    Aneta: Potworku, zakasaj rękawy i rób fawory, a będziesz miała co chrupać:) Tekst jest z piosenki Golec uOrkiestra 'Słodycze';p

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...