piątek, 18 lutego 2011

Zupa-krem ze szparagów

Zupa, która swoim soczystym kolorem wywołuje uśmiech na twarzy, przywołuje silne wspomnienie o wiośnie, na którą niecierpliwie czekam. Zupa bardzo optymistyczna, zdrowa, smaczna, orzeźwiająca, na którą zawsze mam ochotę i której zawsze mi mało. Radosna, pozytywna, najlepsza - taka jest właśnie zupa-krem ze szparagów.

Zupa-krem ze szparagów:
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 pory (tylko białe części)
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Cebulę i pory kroję w cienkie plasterki. Od szparagów odcinam główki i odkładam na bok. Łodyżki kroję na 1 cm kawałki. W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę i pora, duszę na średnim płomieniu ok 10 min, często mieszając i uważając aby warzywa się nie zarumieniły. Następnie dodaję łodyżki szparagów, zalewam wszystko bulionem, doprowadzam do wrzenia i gotuje ok 15 min, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zdejmuje garnek z kuchenki i przy pomocy blendera ucieram zupę na krem. Odstawiam garnek z powrotem na kuchenkę, dodaję odłożone wcześniej główki szparagów i gotuję na małym płomieniu 10 min. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zupę podaję z jajkiem w koszulce albo z odrobiną śmietany do zup i sosów i parmezanem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...