wtorek, 8 lutego 2011

Domowy pasztet drobiowy

 W porównaniu z przepisem, z którego robi się pasztet w moim rodzinnym domu, poniższy to tzw pikuś. Nawet ktoś zupełnie zielony w sprawach kuchni idealnie poradzi sobie i upiecze pyszny domowy pasztet. Niezwykle aromatyczny i wilgotny, dzięki dodatkowi galarety, wypiek mięsny posmakuje każdemu kto lubi tego rodzaju dodatki do chleba.

Domowy pasztet drobiowy:
  • 800 g udek i podudzi kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle
  • 3 łyżki galarety z kurczaka
  • 1 jajko, rozmącone
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  • masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania naczynia

Dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem pasztetu:
Udka kurczaka umieszczam w naczyniu żaroodpornym, posypuje solą i pieprzem, mieszam, przykrywam naczynie pokrywką albo folia aluminiową. Piekę ok 1 h i 15 min w 190°C.
Kiedy udka są już upieczone, wyjmuję naczynie z piekarnika i nie zdejmując pokrywki zostawiam na ok 1 h do ostygnięcia. Po tym czasie obieram mięso z kości i przekładam do miski, szczelnie przykryte chowam do lodówki. Soki które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia przelewam do miseczki i chowam do lodówki na min 4 h*.
W dniu pieczenia albo kilka godzin po upieczeniu kurczaka:
Mięso z kurczaka wraz z cebulką przepuszczam przez maszynkę albo mielę w blenderze. Dodaję galaretę, jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę mięsną przekładam do blaszki albo naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Piekę do 1 h w 170°C**. Upieczony pasztet studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

* Po tym czasie soki z mięsa zastygną i powstanie galareta z kurczaka używana w przepisie. WAŻNE aby przed dodaniem galarety do masy mięsnej zebrać z niej nagromadzony i zastygnięty na wierzchu tłuszcz inaczej pasztet będzie miał niemiły posmak.
** Mój piekarnik nie dopieka od dołu dlatego po ok 40 min pieczenia, odwróciłam pasztet do góry nogami na płaską blaszkę, zdjęłam z niego blaszkę w której się piekł i dopiekałam ok 20 min.

2 komentarze:

  1. domowy najpyszniejszy.. koniecznie z ogórkiem!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ... z ogórkiem albo chrzanem, mmmm...:P

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...