Domowy pasztet drobiowy:
- 800 g udek i podudzi kurczaka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle
- 3 łyżki galarety z kurczaka
- 1 jajko, rozmącone
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania naczynia
Dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem pasztetu:
Udka kurczaka umieszczam w naczyniu żaroodpornym, posypuje solą i pieprzem, mieszam, przykrywam naczynie pokrywką albo folia aluminiową. Piekę ok 1 h i 15 min w 190°C.
Kiedy udka są już upieczone, wyjmuję naczynie z piekarnika i nie zdejmując pokrywki zostawiam na ok 1 h do ostygnięcia. Po tym czasie obieram mięso z kości i przekładam do miski, szczelnie przykryte chowam do lodówki. Soki które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia przelewam do miseczki i chowam do lodówki na min 4 h*.
W dniu pieczenia albo kilka godzin po upieczeniu kurczaka:
Mięso z kurczaka wraz z cebulką przepuszczam przez maszynkę albo mielę w blenderze. Dodaję galaretę, jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę mięsną przekładam do blaszki albo naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Piekę do 1 h w 170°C**. Upieczony pasztet studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Po tym czasie soki z mięsa zastygną i powstanie galareta z kurczaka używana w przepisie. WAŻNE aby przed dodaniem galarety do masy mięsnej zebrać z niej nagromadzony i zastygnięty na wierzchu tłuszcz inaczej pasztet będzie miał niemiły posmak.
** Mój piekarnik nie dopieka od dołu dlatego po ok 40 min pieczenia, odwróciłam pasztet do góry nogami na płaską blaszkę, zdjęłam z niego blaszkę w której się piekł i dopiekałam ok 20 min.
domowy najpyszniejszy.. koniecznie z ogórkiem!:-)
OdpowiedzUsuń... z ogórkiem albo chrzanem, mmmm...:P
OdpowiedzUsuń