poniedziałek, 28 lutego 2011

Zapiekany krem custard

Czyli budyń o konsystencji galaretki albo jak kto woli galaretka o smaku budyniu. Za radą autorki podałam krem kiedy był jeszcze ciepły i rozczarowałam się. Zupełnie mi nie posmakował!
Na szczęście nie mam w zwyczaju wyrzucania nieudanych dań, na ogól daję im drugą szansę. Łaskawie schowałam galaretko-budyń do lodówki i zastanawiałam się co zrobić aby go ulepszyć. Następnego dnia okazało się, że jakimś cudem niesmaczny, ciepły twór zmienił się w genialny przysmak. Polany sosem czekoladowym albo syropem owocowym podbił serca wszystkich domowników:)
Polecam. Na zimno! :)

Zapiekany krem custard*:
  • 568 ml mleka 3.2%
  • 4 jajka
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa

  • masło

Mleko wlewam do garnuszka i podgrzewam aż staje się gorące, ale nie wrzące. W dużej misce, przy pomocy łyżki ucieram jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie stale mieszając jajka dodaję mleko. Powstały krem przelewam przez sitko do naczynia żaroodpornego** wysmarowanego masłem, wierzch oprószam gałka muszkatołową.
Naczynie z kremem wstawiam do większej blachy do której wlewam wrzątek, do 1/3 wysokości naczynia. Całość ostrożnie wstawiam do piekarnika. Piekę 1.5 h w 140°C, do momentu w którym krem całkowicie się zetnie. Upieczony krem custard studzę w naczyniu na kratce kuchennej i wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia-przepisy z serca domu”
** Autorka zaleca użycie okrągłego naczynia o średnicy 17 cm i głębokości 6 cm. Ja użyłam naczynia o wymiarach 18x9x6 cm.

2 komentarze:

  1. ale to fajne! trochę jak lody skoro na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka pyszna zimowa alternatywa lodów:) Nastepnym razem podam nie wylko z sosami, ale też z jakąś posypką i owocami.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...