środa, 2 lutego 2011

Tarta z budyniem i rabarbarem

Trochę lata w środku zimy, dzięki rabarbarowej tarcie. Wypiek pobudza nie tylko zmysł smaku, ale także wzroku i zapachu. Słodko kwaśny rabarbar w intensywnym kolorze różu, ukryty między aromatycznym pomarańczowym ciastem i puszystą budyniową warstwą spowodował iż na chwilę zapomniałam o szarej zimie, która panuje za oknem. Smak tarty przeniósł mnie na chwilę do letniego ogrodu wypełnionego zapachami kwiatów i świeżych owoców. Mmm...

Polecam wszystkim, który potrzebują chwili zapomnienia:)

Tarta z budyniem i rabarbarem*:

Ciasto:
  • 175 g mąki
  • 80 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • kilka łyżek soku pomarańczowego (ok 5-6)
  • otarta skóra z 1 pomarańczy
Rabarbar**:
  • 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w 1 cm kawałki
  • kilka łyżek cukru, do smaku
Warstwa budyniowa:
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 20 g mąki
  • 8 łyżek śmietany kremówki

Ciasto:
W misce mieszam mąkę i skórkę pomarańczową, dodaję masło i ucieram między palcami, Następnie dodaję sok z pomarańczy i zagniatam ciasto, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto lekko spłaszczam, układam między dwoma kawałkami folii spożywczej i chowam do lodówki na ok 15 min. Po tym czasie wyjmuję ciasto, wałkuję przez folię na grubość ok 3-4 mm, wykładam je do wysmarowanej masłem formy do tart ( średnica 24 cm) i nakłuwam widelcem. Na tak przygotowane ciasto kładę arkusz papieru do pieczenia i wysypuję ceramiczne kulki***. Piekę ok 15 min w 200°C.
Rabarbar:
Rabarbar mieszam w garnuszku z cukrem, gotuję na małym ogniu ok 3 min. Po tym czasie odstawiam do wystudzenia. Rabarbar powinien puścić sok i lekko zmięknąć, a podczas studzenia wchłonąć sok z powrotem.
Warstwa budyniowa:
Jajko ucieram z cukrem do białości. Dodaję mąkę i kremówkę i ucieram ok 3 min, aż warstwa będzie bardzo puszysta.
Na upieczony spód wykładam przestygnięty rabarbar i zalewam wszystko warstwą budyniową. Zapiekam ok 10 min w 200°C do momentu aż budyń się zetnie. Gotową tartę studzę w formie na kratce kuchennej.

Smacznego

* Przepis pochodzi stąd.
**Do przepisu można wykorzystać również owoce mrożone i z puszki których wcześniej nie gotujemy.
***Zamiast kulek ceramicznych można użyć suchej fasoli. Kulki obciążają ciasto podczas pieczenia dzięki temu nie podchodzi powietrzem i nie uwypukla się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...