piątek, 11 lutego 2011

Placki ziemniaczane/Oładzie

Placki ziemniaczane to kolejne danie, z którym mam szczególne wspomnienia. Kiedy jest o nich mowa przypomina mi się specjalna maszynka na korbkę, którą do tej pory w moim domu trze się ziemniaki. W uszach zaczyna dźwięczeć domowa nazwa placków – ołatki albo oładzie. Pojawia się tez jedna myśl, coś czego nie mogę zrozumieć do dziś. Jak można jeść placki ziemniaczane, w składzie których jest cebula ze śmietaną i cukrem?? :)


Placki ziemniaczane/Oładzie:
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Ziemniaki ścieram na tarce o najmniejszym oczku, przekładam je na sitko oparte na misce i zostawiam do obcieknięcia na ok 15 min. Po tym czasie z miski, do której ściekały soki z ziemniaków zlewam wodę, pozostawiając obsiadła na dnie skrobię. Do pozostałej skrobi dodaję ziemniaki, startą na tej samej tarce cebulę, rozmącone jajko i mąkę. Dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smażę placki na patelni, na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok 3 min z każdej strony, na złoty kolor. Gotowe placki odsączam na ręczniku papierowym.

Smacznego

5 komentarzy:

  1. a ja właśnie tak jem, czyli ze śmietaną i cukrem - po prostu pycha!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może kiedyś dorosnę do placków w takiej formie, narazie jednak pozostaje niezrozumienie i sama śmietana jako dodatek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie dawno nie jadłam ziemniaczanych placków. przez Ciebie mam ochotę.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, no to już ziemniaczki, tareczka, rachu ciachu i będą placki:) No i pragnienie zostanie zaspokojone.

    OdpowiedzUsuń
  5. Do ANONIMOWEGO!
    Wlasnie tak jemy od tysiacleci w Myslowicach na Slasku poprostu "lecker"!
    Hilda

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...