sobota, 26 lutego 2011

Lasagne z pieczarkami

Czyli wariacja na temat tradycyjnego lasagne: płaskiego makaronu jajecznego w płatach, przekładanego mięsnym sosem bolońskim i zapiekanego z serem. Danie mimo, że przepyszne to w zupełności nie dla mnie (z powodu ciężkości), ale czego się nie robi dla miłości:)
Nad walorami smakowymi nie muszę chyba się rozpisywać bo któż nie jadł lasagne? Mogę jedynie dodać fakt, że strasznie ciężko jest zrobić temu daniu apetyczne zdjęcie:)

Lasagne z pieczarkami:
  • 450 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 puszki siekanych pomidorów (nie odsączam)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 1 czubata łyżka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • kilka łyżek parmezanu*
  • kilka płatów lasagne (u mnie 9)**, ugotowanych na pół twardo***, przelanych zimną wodą i osuszonych na lnianej ściereczce

Na dużej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Kiedy jest już dobrze nagrzana wrzucam czosnek i smażę ok 1 min, po tym czasie zdejmuje do z patelni i dodaję mięso, smażę na średnim płomieniu ok 5 min, często mieszam aby pozbyć się większych kawałków zapieczonego mięsa. Kiedy mięso lekko się zarumieni dorzucam pieczarki, dokładnie mieszam i przykrywam patelnię pokrywką, duszę ok 7 min. Następnie czasie dodaję siekane pomidory, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię dokładnie mieszam i smażę ok 3 min. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układam warstwę lasagne (tak aby boki lekko na siebie zachodziły), 1/3 farszu mięsnego i 1/3 parmezanu. W taki sam sposób układam na sobie 3 warstwy makaronu, farszu i sera. Całość posypuje po wierzchu odrobiną suszonej bazylii, Zapiekam ok 25 min w 180°C.

Smacznego

* Można użyć też innego sera. Dodatkowo posypałam wierzch lasagne dwoma garściami chedara.
** Ilość płatów makaronu, którego używamy, trzeba dostosować odpowiednio do wielkości formy, w której będziemy zapiekać danie, tak aby uzyskać 3 warstwy.
*** Płaty makaronu gotowałam przez 2/3 czasu podanego na opakowaniu.

1 komentarz:

  1. dziękuję za udostępnienie przepisu,będę jutro robić.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...