wtorek, 24 maja 2011

Aromatyczna ryba smażona na maśle szałwiowym

Czasami nie trzeba się głowić by zaserwować danie pyszne i zaskakujące. Takim właśnie jest ryba smażona na aromatycznym maśle szałwiowym.
Szałwia dodaje mięsu ryby ciekawego smaku, podkreśla jej delikatność, a aromat powoduje, że wręcz nie możemy się mu oprzeć.
Banalnie prosty przepis na niezwykle pyszną, ale prostą w przygotowaniu rybę, której smak i aromat pobudzają zmysły.

Aromatyczna ryba smażona na maśle szałwiowym:
  • 2 duże filety białej ryby, np. dorsza, umyte i osuszone
  • 40 g masła
  • 20 liści szałwii, porwanych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej lub z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok wyciśnięty z cytryny

Filety ryby posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na ok 15 min.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję oliwę i liście szałwii, smażę ok 2 min. Układam filety, smażę na rumiano na bardzo małym płomieniu ok 5-7 min z każdej strony.
Gotową rybę podaję polaną masłem z szałwią na którym się smażyła.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Podoba mi się to masło szałwiowe, a i połączenie z rybą wypada korzystnie. Spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł:) masło szałwiowe do rybki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł z połączeniem szałwii z rybą podpowiedział mi znajomy kucharz. Jak dla mnie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bylam sceptycznie nastawiona do dodawania swiezej szalwi do jakiegokolwiek dania po czym natrafilam na Twoj przepis i od tego czasu uwielbiam rybe (ja akurat najczesciej jem lososia) z maselkiem szalwiowym...szalwia i ryba to polaczenie doskonale:-) dzieki za inspiracje. ...Lili

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...