poniedziałek, 14 listopada 2011

Flapjack crumble

Owoce pod kruszonką na ciepło potrafią bardzo umilić jesienny okres:)
Tym razem skusiłam się na przepis z nowej książki Jamie'go Oliver'a ponieważ nigdy nie jadłam owocowych crumble na jakimkolwiek spodzie.
Przepis okazał się ciekawy, oryginalny i bardzo udany. Spód z płatków owsianych wniósł coś nowego do deseru, taką mała niespodziankę, więcej chrupkości i karmelowo-orzechowy posmak.

Jedynym minusem takiego urozmaiconego deseru jest jego ciężkość i sytość. Jedna miseczka okazała się wręcz wyzwaniem nawet dla takiego łakomczucha jak ja:)

Flapjack crumble*:

Masa flapjack na spód:
  • 50 g mieszanki orzechów, drobno posiekanych
  • 1 kawałek kandyzowanego imbiru, posiekany
  • 125 g masła
  • 3 łyżki syropu kukurydzianego
  • 175 g płatków owsianych
  • 75 g suszonych owoców, posiekanych
Jabłka:
  • 1 jabłko odmiany 'szarlotkowej', obrane i pozbawione gniazda nasiennego
  • 6 jabłek, średniej wielkości, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
  • 100 g ciemnego brązowego cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki brandy lub ginu
  • 300 g jeżyn
Kruszonka:
  • 75 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1x1 cm
  • 100 g mąki
  • 100g cukru demerara
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

  • serek mascarpone, krem custard, śmietana lub jogurt do podania

Masa flapjack spód
Orzechy, imbir, płatki owsiane i kandyzowane orzechy mieszam razem w misce.
W małym garnku rozpuszczam masło, dodaję syrop kukurydziany Rozpuszczone masło z syropem wlewam do miski z suchymi składnikami, dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam do naczynia, w którym robię crumble, dociskam do dnia przy pomocy łyżki.
Piekę w 180 st, ok 20 min, aż masa stanie się złocista na wierzchu (Masa będzie się podnosić podczas pieczenia, wybrzuszenia należy docisnąć łyżką przed nałożeniem jabłek).
Jabłka
Jabłka kroję na 12nastki, wkładam do garnka. Dodaję cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, alkohol, mieszam i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu ok 5 min. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę z garnka i gotuję kolejne 5 min do czasu, aż sok z jabłek częściowo odparuje i zrobi się gęsty. Następnie dodaję jeżyny, delikatnie mieszam i wykładam gotową warstwę jabłkową na podpieczony spód.
Kruszonka
Mąkę mieszam z cukrem, dodaję masło, ucieram wszystko między palcami do czasu aż uzyskam konsystencję kruszonki. Na koniec dodaję skórkę z pomarańczy, szybko mieszam.
Kruszonkę wykładam na warstwę jabłek.
Piekę w 180 st. ok 45-50 min.
Podaję ciepłe (ok 20 min po wyjęciu z piekarnika) z kleksem serka, jogurtu lub smietany.

Smacznego

* Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamie'go Oliver'a pt. „Jamie's Great Britain”.


4 komentarze:

  1. Oj zjadłabym teraz właśnie coś tak pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie,a przez wiele lat "flapjack" kojarzył mi się tylko z ostrym hardcorowym zespołem rockowym, którego byłam fanką jako nastolatka. Po latach dochodzę do wniosku, że musieli być fanami zdrowych słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruba Jadzia, zapożyczając z FB: LUBIĘ TO!

    OdpowiedzUsuń
  4. i cos takiego pysznego bym sobie pojadla:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...