poniedziałek, 28 listopada 2011

Zupa z porów i ziemniaków

Gdy za oknem robi się coraz zimniej, coraz częściej gotuję zupy, ponieważ to one najlepiej potrafią rozgrzać w jesienne popołudnia. Rozlewają swoje przyjemne ciepło po całym ciele, racząc jednocześnie wspaniałym smakiem.
Poza błyskawiczną pomidorową i ostrym kremem z grillowanych pomidorów, na chłodne dni idealna jest zupa z porów i ziemniaków. Mimo dużej zawartości warzywa z gatunku czosnkowatych jest delikatna i słodka w smaku. Podana ze świeżym tymiankiem - idealna.

Zupa z porów i ziemniaków:
  • 3 duże pory, białe części, umyte i pokrojone w plasterki ok 5 mm
  • 2 łodygi selera naciowego, umyte i okrojone w plasterki ok 5 mm
  • 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
  • 4 ziemniaki (średniej wielkości), obrane i pokrojone w kostkę 1x1 cm
  • 1 l bulionu warzywnego wrzącego
  • sól, pieprz
  • oliwa

  • świeży tymianek, do podania

W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pory, seler naciowy i czosnek, dokładnie mieszam. Duszę warzywa na małym płomieniu pod przykryciem ok 6-8 min. następnie dodaję bulion i ziemniaki, mieszam, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym płomieniu ok 10-12 min aż ziemniaki staną się miękkie. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, wyłączam płomień, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zupę podaję w takiej postać lub miksuję na krem, posypaną listeczkami tymianku.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Pyszna zupka, jedna z moich ulubionych :)
    Yanka

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...