Poza błyskawiczną pomidorową i ostrym kremem z grillowanych pomidorów, na chłodne dni idealna jest zupa z porów i ziemniaków. Mimo dużej zawartości warzywa z gatunku czosnkowatych jest delikatna i słodka w smaku. Podana ze świeżym tymiankiem - idealna.
Zupa z porów i ziemniaków:
- 3 duże pory, białe części, umyte i pokrojone w plasterki ok 5 mm
 - 2 łodygi selera naciowego, umyte i okrojone w plasterki ok 5 mm
 - 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
 - 4 ziemniaki (średniej wielkości), obrane i pokrojone w kostkę 1x1 cm
 - 1 l bulionu warzywnego wrzącego
 - sól, pieprz
 - oliwa
 
- świeży tymianek, do podania
 
W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pory, seler naciowy i czosnek, dokładnie mieszam. Duszę warzywa na małym płomieniu pod przykryciem ok 6-8 min. następnie dodaję bulion i ziemniaki, mieszam, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym płomieniu ok 10-12 min aż ziemniaki staną się miękkie. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, wyłączam płomień, doprawiam do smaku solą i pieprzem.  
Zupę podaję w takiej postać lub miksuję na krem, posypaną listeczkami tymianku.
Smacznego
Pyszna zupka, jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńYanka