Do świat pozostało już niewiele ponad miesiąc, najwyższa więc pora zacząć opracowywać przepisy świąteczne.
Na sam początek proponuję soczysta kaczkę pieczoną z jabłkami i suszonymi śliwkami z aromatycznym, słodkawym sosem pieczeniowym.
Te danie gwarantuje nie tylko ucztę dla podniebienia, ale również w pełni świąteczny aromat, który wypełni dom po brzegi.
Kaczka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami z aromatycznym sosem pieczeniowym:
- 4 porcje kaczki (u mnie 2 piersi i 2 udka)
- 5 jabłek (odmiany nadającej się do pieczenia)
- 12 suszonych śliwek
- cynamon
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 czubata łyżka masła + 2 łyżki oliwy
Sos pieczeniowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki wody
- sól, pieprz
2 jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i kroje w 12nastki. Cząstki jabłek układam na dnie naczynia żaroodpornego, razem z 6 śliwkami, posypuję cynamonem i gałką muszkatołową.
Pozostałe 3 jabłka pozostawiam w skórkach, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne. Połówki jabłek posypuję cynamonem i gałką muszkatołową, na każdej z połówek układam po jednej suszonej śliwce.
Na patelni rozpuszczam masło z dodatkiem oliwy, układam porcje kaczki skórką do dołu i smażę do czasu aż staną się rumiane. Zarumienione porcje przekładam (skórką do góry) do naczynia z jabłkami, posypuję sola i pieprzem, na wierzch układam połówki jabłek.
Piekę kaczkę w 200 st. do 2 h, podlewając od czasu do czasu wytwarzającym się sokiem.
Upieczona kaczkę wyjmuję z piekarnika, przekładam porcje mięsa i połówki jabłek do oddzielnego naczynia, przykrywam folia aluminiową i odstawiam na bok.
Sos
Wszystkie soki pozostałe po kaczce odcedzam na sicie do miseczki. Pozostałe na sicie jabłka i śliwki, przecieram przy pomocy drewnianej łyżki, dodaję do soków z pieczenia.
W małym garnuszku rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się pienić dodaję mąkę i smażę ok 1 min. Następnie, stale i intensywnie mieszając dodaję soki z pieczeni i wodę. Doprowadzam całość do wrzenia, gotuję ok 3 min. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Porcje kaczki i połówki jabłek przekładam na talerze, polewam sosem pieczeniowym.
Smacznego
Bardzo wykwintne danie i z pewnościa przepyszne!
OdpowiedzUsuńA czy ten przepis pasowałby też do mięsa gęsiego?:) Ja uwielbiam słodkie smaki w mięsie. Zapraszam do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine
OdpowiedzUsuńAngie wykwintne, ale przede wszystkim łatwe i efektowne:)
OdpowiedzUsuńNieśka myślę że do gęsiny też można zastosować ten przepis, chociaż szczerze przyznam, że z gęsią nigdy nic wspólnego nie miałam:P
Ba, nawet nie wiem gdzie ją upolować:)