wtorek, 8 listopada 2011

Kaczka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami z aromatycznym sosem pieczeniowym

Do świat pozostało już niewiele ponad miesiąc, najwyższa więc pora zacząć opracowywać przepisy świąteczne.
Na sam początek proponuję soczysta kaczkę pieczoną z jabłkami i suszonymi śliwkami z aromatycznym, słodkawym sosem pieczeniowym.

Te danie gwarantuje nie tylko ucztę dla podniebienia, ale również w pełni świąteczny aromat, który wypełni dom po brzegi.

Kaczka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami z aromatycznym sosem pieczeniowym:
  • 4 porcje kaczki (u mnie 2 piersi i 2 udka)
  • 5 jabłek (odmiany nadającej się do pieczenia)
  • 12 suszonych śliwek
  • cynamon
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżka masła + 2 łyżki oliwy
Sos pieczeniowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki wody
  • sól, pieprz

2 jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i kroje w 12nastki. Cząstki jabłek układam na dnie naczynia żaroodpornego, razem z 6 śliwkami, posypuję cynamonem i gałką muszkatołową.
Pozostałe 3 jabłka pozostawiam w skórkach, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne. Połówki jabłek posypuję cynamonem i gałką muszkatołową, na każdej z połówek układam po jednej suszonej śliwce.
Na patelni rozpuszczam masło z dodatkiem oliwy, układam porcje kaczki skórką do dołu i smażę do czasu aż staną się rumiane. Zarumienione porcje przekładam (skórką do góry) do naczynia z jabłkami, posypuję sola i pieprzem, na wierzch układam połówki jabłek.
Piekę kaczkę w 200 st. do 2 h, podlewając od czasu do czasu wytwarzającym się sokiem.
Upieczona kaczkę wyjmuję z piekarnika, przekładam porcje mięsa i połówki jabłek do oddzielnego naczynia, przykrywam folia aluminiową i odstawiam na bok.
Sos
Wszystkie soki pozostałe po kaczce odcedzam na sicie do miseczki. Pozostałe na sicie jabłka i śliwki, przecieram przy pomocy drewnianej łyżki, dodaję do soków z pieczenia.
W małym garnuszku rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się pienić dodaję mąkę i smażę ok 1 min. Następnie, stale i intensywnie mieszając dodaję soki z pieczeni i wodę. Doprowadzam całość do wrzenia, gotuję ok 3 min. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Porcje kaczki i połówki jabłek przekładam na talerze, polewam sosem pieczeniowym.

Smacznego


3 komentarze:

  1. Bardzo wykwintne danie i z pewnościa przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ten przepis pasowałby też do mięsa gęsiego?:) Ja uwielbiam słodkie smaki w mięsie. Zapraszam do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine

    OdpowiedzUsuń
  3. Angie wykwintne, ale przede wszystkim łatwe i efektowne:)
    Nieśka myślę że do gęsiny też można zastosować ten przepis, chociaż szczerze przyznam, że z gęsią nigdy nic wspólnego nie miałam:P
    Ba, nawet nie wiem gdzie ją upolować:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...