Do tych przepysznych rogalików mam szczególny sentyment. Były one jednym z pierwszych (jak nie pierwszym) słodkich wypieków, które popełniłam po wyjeździe do UK. Oznacza to też były też jednym z pierwszych w moim życiu.
Kruche ciasto, strukturą przypominające francuskie, mocno maślane, skrywające w sobie słodkie nadzienie z marmolady lub czekolady umilało mi moje wczorajsze imieniny.
Idealne w duecie z filiżanką aromatycznej kawy:)
Kruche rogaliki z ciasta twarogowo-maślanego (ok 50 sztuk):
- 250 g mąki
- 250 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1x1 cm
- 250 g sera quark lub półtłustego twarogu 3krotnie zmielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- marmolada lub przekrojone na pół kostki gorzkiej czekolady
- 1 białko, rozmącone; cukier
Mąkę przesiewam, dodaję masło, ucieram między placami do czasu otrzymania kruszonki. Następnie dodaję ser i ekstrakt, szybko zagniatam ciasto (nie podsypuję mąką mimo że jest mocno klejące). Gotowe ciasto owijam folią i chowam do lodówki na ok 1 h.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, wałkuję, delikatnie podsypując mąką, na grubość ok 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam trójkąty, na każdym z nich układam po kawałku marmolady lub czekolady, zwijam w rogaliki.
Gotowe rogaliki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smaruję białkiem i posypuję po wierzchu cukrem.
Piekę w 180 st. ok 30 min, do momentu aż rogaliki staną się rumiane. Upieczone rogaliki studzę na blaszce ok 10 min, następnie przekładam na kratkę kuchenną.
Smacznego
Takie domowe rogaliki są najlepsze. Pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, zdecydowanie nie ma lepszych niż domowych:)
OdpowiedzUsuńkruche i takie piękne..:-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam z jabłkami i cynamonem a drugie z czekolada i marcepanem oraz bananami i czekoladą i wszystkie były przepyszne
OdpowiedzUsuńMmmm, świetne pomysły na nadzienia, muszę wypróbować:)
UsuńSłuchaj, a jajek/żółtek się nie daje?
UsuńNie dodaje się ani jajek ani żółtek.
UsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńMoja teściowa piekła z jabłkami były przepyszne ,znikały w jednym dniu .
OdpowiedzUsuńTakie pyszności jadłem na wczasach jak byłem nad morzem w Jastarni. Na śniadankach podawali rogaliki, ciepłe i pyszne dokładnie takie same. Polecam
OdpowiedzUsuńZrobiłam z jagodami pycha
OdpowiedzUsuńsa rewelacyjne prawie jak francuskie
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, rogaliki wspaniałe :)
OdpowiedzUsuń