Na poprawę humoru, na jesienną chandrę, na deszcz za oknem i smutne mruczenie kota najlepsza jest czekolada.
A ciasto czekoladowe będące musem jest jeszcze lepsze.
Niezwykle łatwe w przygotowaniu i szybkie, składające się tylko z 4 składników i przypraw. Bogate w smaku i zaskakujące konsystencją. Niespodziewanie znikające z talerza.
Idealne ciasto czekoladocholika:)Czekoladowe ciasto-muss z korzenną nutą*:
- 300 g gorzkiej czekolady, połamanej na kosteczki
- 150 g masła, pokrojonego w kostkę
- 5 jajek
- 50 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika + 1 płaska łyżeczka cynamonu*
- 1 łyżka ciemnego kakao
Czekoladę rozpuszczam razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka ubijam (ok 8 min) z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodaję, stale miksując, przyprawy i roztopioną masę czekoladowo-maślaną.
Gotową masę przelewam do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód, boków niczym nie smaruję). Piekę w 180 st. ok 22-25 min.
Upieczone ciasto studzę w formie na kratce kuchennej.
Podaję oprószone ciemnym kakao.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Rachel Allen pt 'Easy Meals'.
** Korzenne przyprawy dodałam od siebie.
Ciekawe czy wyjdzie z pomieszaną czekoladą mleczną z gorzką i bez cukru pudru, lub wtedy z odrobiną dosłownie?
OdpowiedzUsuńCo myślisz Pani Ekspertko, bo zrobiłabym jutro, ale mam 2 tabliczki mlecznej i jedną gorzkiej :D
Monisiaaa1987 :)
Myślę że wyjdzie pysznie:) Dodaj tylko 1 łyżkę cukru pudru żeby jajka się ubiły na puchato.
OdpowiedzUsuńPowodzenia i miłego pieczenia Moniczko:)
OO dobry pomysł :D Mądrego to i poczytać warto!!
OdpowiedzUsuńJak zrobię to dam znać, czy mam dwie lewe ręce, czy wyszło :D.
Wydaje się proste i przyjemne :).
I jak tam Moniu zadziałałaś? Mam nadzieję, że się udało:)
OdpowiedzUsuńNam najbardziej smakowało po schłodzeniu w lodówce ok 2 h:)
Kasiu własnie się zabieram do roboty, wpadłam na bloga po przepis i idę działać. Wieczorem dam znać jak smakowało. Zdążę schłodzić zanim mąż z pracy wróci ;) Mam nadzieję, że będzie pycha!!
OdpowiedzUsuńMoniczko tylko wyjmij z lodówki na ok pół h przed podaniem:)
OdpowiedzUsuńOk ok, tak zrobię, zaraz trochę przestygnie i wstawię do lodówki dopiero.
OdpowiedzUsuńA co do samego ciasta - niebo w gębie! Nie jadłam nigdy lepszego ciasta czekoladowego, a konsystencja jest po prostu niesamowita :)
Dzięki za ten przepis. Podbił moje serce w 100% :D
Cieszę się, że się udało i że Ci smakuje:p
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować Twój pomysł z mieszaniem czekolad:)
Smacznego:)
Kasiu padam do stop za dodanie tak cuuuudownego przepisu:). Ciacho REWELACYJNE, najlepsze czekoladowe jakie dotąd jadłam:).
OdpowiedzUsuńtruskaweczka85
Marta cieszę się, że i Tobie zasmakowało:)
OdpowiedzUsuńZaszalałyście z tym ciachem dziewczyny:)