poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Ciasteczka Petit Beurre


Małe maślane ciasteczka, w smaku bardzo zbliżone do herbatników. Niezbyt słodkie, lekko twardawe. Idealne do filiżanki popołudniowej herbatki, w ponury deszczowy dzień...

Ciasteczka Petit Beurre*:
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany 36%

W misce ucieram mąkę z masłem do czasu uzyskania kruszonki. W szklance mieszam śmietanę, cukier i sól, dodaje do mąki, zagniatam zwarte i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto owijam szczelnie folią, zostawiam na ok 1 h w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie rozwałkowuje ciasto, na oprószonym mąką blacie, na grubość ok 5 mm, radełkiem lub przy pomocy małej foremki do ciastek wykrawam ciasteczka o wielkości 5x5 cm.
Wycięte ciasteczka nakłuwam delikatnie widelcem, przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 st ok 25-30 min. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Ginette Mathiot, pt. 'The art of french baking'

5 komentarzy:

  1. Wygladaja jak spod igly, a smakuja pewnie lepiej niz wersja sklepowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, na pewno zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jak spojrzałam na zdjęcie to pomyślałam, że to kupne, tak je idealnie powycinałaś. Świetnie wyglądają i taka domowa wersja jest najlepsza. Chciałabym mieć teraz kilka takich ciach do zanurzania w wieczornej herbacie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co to jest masło miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbujemy! Bo wydają się dobre dla maluchów http://dania-dla-najmlodszych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...