poniedziałek, 10 grudnia 2012

Drożdżówka z kakao

Większość z nas powoli przygotowuje się już do Świąt. Wypieka pierniczki, układa świąteczne menu, robi zakupy itd. Ja niestety na ten cały przedświąteczny szał muszę troszkę poczekać.
Dopiero 16 grudnia dotrę do rodzinnego domu, w którym spędzę Święta pierwszy raz od 4 lat. Oczywiście nie mogę się już doczekać i siedzę jak na szpilkach wyczekując tego przedświątecznego tygodnia.
Aby umilić sobie czas zniecierpliwienia upiekłam niezbyt świąteczną, ale jakże domową drożdżówkę z kakao. Przepyszny klasyk, który jadłam już tysiące razy.
Oczywiście z przepisu mojego domowego mistrza wypieków, Babci D.:)

Drożdżówka z kakao:
  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 2 jajka, rozmącone
  • 2 czubate łyżki masła, rozpuszczone w rondelku, ostudzone
  • 1 łyżka oliwy

  • 1-2 łyżki masła, rozpuszczone
  • 2 łyżki kakao wymieszane z 4 łyżkami cukru

  • 1 jajko, rozmącone do posmarowania wierzchu bułki

Mąkę mieszam z cukrem, solą i drożdżami. Dodaję mleko, jajka i oliwę, zagniatam luźne ciasto. Następnie dodaję rozpuszczone masło, ponownie wyrabiam ciasto, do momentu aż samo zacznie odchodzić od ręki (ok 8-10 min).
Zagniecione ciasto przekładam do czystej miski wysmarowanej oliwą, przykrywam szczelnie lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu na ok 1 h do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładam je na blat oprószony mąką, rozciągam dłońmi na prostokąt o wymiarach ok 40 x 35 cm. Rozciągnięte ciasto smaruję, przy pomocy pędzelka, rozpuszczonym masłem, posypuję kakao wymieszanym z cukrem, zostawiając ok 2 cm wolne brzegi. Zwijam w roladę, boki ciasta podwijam pod spód.
Uformowaną bułkę przekładam do formy keksowej (ok 13x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lniana ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu na ok 30 min do napuszenia.
Napuszoną bułkę smaruję rozmąconym jajkiem.
Piekę w 180 st ok 35-40 min. Upieczoną drożdżówkę studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco!:)A że ciasto drożdżowe bardzo lubię, więc narobiłaś mi smaka!:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...