niedziela, 30 stycznia 2011

Lekkie francuskie pączki

Pączki, o których mówić można tylko w superlatywach: pyszne, łatwe, szybkie, lekkie, piękne. Inne niż tradycyjne z nadzieniem, ale w żadnym wypadku nie gorsze. Pod złocistą skórką kryją mocno dziurawy, wilgotny miąższ o delikatnym słodkawym smaku. Pączki można polukrować, polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem albo posmarować dżemem. Jak dla mnie jednak najlepsze są bez żadnych dodatków, jeszcze ciepłe i chrupiące.
Gorąco polecam.

Lekkie francuskie pączki*:
  • 250 ml wody
  • 90 g masła
  • 10 g drobnego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 135 g mąki pszennej, przesianej
  • 3 jajka
  • olej

  • 12 kwadratów o boku 5x5 cm wyciętych z papieru do pieczenia i posmarowanych oliwą

W garnuszku umieszczam wodę, masło, cukier i sól, doprowadzam wszystko do wrzenia na małym płomieniu. Następnie dodaję mąkę, po jednej łyżce i gotuję ok 3 min, cały czas mieszając. Przekładam masę do miski i pozostawiam do ostygnięcia na ok 5-10 min. Kiedy masa lekko przestygnie dodaje do niej po jednym jajku i dokładnie miksuję.
Gotowe ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. Na przygotowane wcześniej kwadraty papieru wyciskam okręgi.
Na patelni rozgrzewam olej (warstwa ok 2 -3cm) do ok 180°C. Przy pomocy łopatki przekładam ciasto z papieru na gorący tłuszcz. Smażę pączki na rumiano ok 3 min z każdej strony. Kiedy są już gotowe odsączam je z nadmiaru tłuszcz na ręczniku papierowym i studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

*Przepis pochodzi stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...