środa, 23 listopada 2011

Brownie

Coraz częściej staram się tworzyć własne przepisy, ponieważ nie raz zdarzało się, że wypieki z zaczerpniętych przepisów były smaczne, ale to jednak nie było TO.
Tak jest też w tym przypadku. Mimo że nigdy wcześniej nie piekłam brownie zdecydowałam się zaimprowizować i zaryzykować swoje własne proporcje...
Wyszło bardzo smacznie, tak jak lubię i na pewno będę często powtarzała ten wypiek.
Po brownie nie pozostało już ani okruszka mimo że upiekłam je wczoraj popołudniu.
Małe kosteczki słodkości, takie na jeden kęs znikały z puszki na słodkości w mgnieniu oka, pozostawiając na podniebieniu czekoladowe wspomnienie chwili zapomnienia...

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę, masło i syrop klonowy rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mąkę mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję (bardzo powoli) stale miksując, czekoladę rozpuszczoną z masłem. Następnie do masy jajeczno-czekoladowej dodaję ekstrakt waniliowi i mąkę, dokładnie mieszam mikserem (na wolnych obrotach), do czasu połączenia się składników.
Gotową masę przekładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w 180 st. ok 20-25 min. Upieczone brownie studzę studzę na kratce kuchennej, następnie kroję na kwadraty 2x2 cm i chowam do szczelnie zamykającego się pojemnika.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Tylko wydają się wysokie, po prostu pokrojone są w kosteczkę jednokęsową:P

    OdpowiedzUsuń
  2. na dworze coraz zimniej... czas chyba na coroczną Porę Testowania Świątecznych Ciastek, żeby później do prezentów pakować już idealne:)wypróbuję, to już któryś z kolei przepis na brownie, który mi wpadł w oczy:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...