Jest po prost rewelacyjny,
intensywny, bogaty w smaku, aromatyczny, najlepszy sos boloński jaki
miałam okazję jeść.
Po wypróbowaniu tego przepisu, z
ręką na sercu mogę przysiąść, że nigdy więcej nie sięgnę po
gotowca, co niestety zdarzało mi się robić:)
Polecam!
Sos bolognese / sos boloński* (4
porcje):
- 2 łyżki oliwy
 - 40 g masła
 - 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
 - 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
 - 1 marchew, pokrojona w drobną kostkę
 - 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
 - 250 g mielonego mięsa wołowego
 - 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
 - 120 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
 - sól, pieprz
 
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę
z masłem, wrzucam cebulę, smażę na średnim płomieniu, pod
przykryciem ok 10 min do czasu aż cebula stanie się szklista. 
Dodaję seler i marchew, mieszam, smażę
pod przykryciem ok 10 min do czasu aż warzywa staną się miękkie. 
Dodaję czosnek, mieszam smażę ok 1
min. 
Następnie na patelnie wrzucam mięso.
Smażę mieszając od czasu do czasu ok 10 min do momentu aż mięso
straci czerwony kolor i zacznie lekko się rumienić. 
Następnie dodaję koncentrat
pomidorowy, dokładnie mieszam, smażę przez ok 3-5 min. 
Kolejno dodaję białe wino i 120 ml
wody (jeśli nie dodaję wina wlewam 250 ml wody), przykrywam
patelnie pokrywką, duszę całość na małym płomieniu, mieszając
okazjonalnie, ok 1 ½ h. W między dodaję czasie kolejne 120 ml wody
(to nie jest konieczne) jeśli sos zbyt szybko odparowuje.
Gotowy sos doprawiam do smaku solą i
pieprzem, podaję z ugotowanym al dente makaronem.
Smacznego
* Przepis pochodzi
z książki wyd. Phaidon pt. 'The silver spoon'.
Wygląda obłędnie! Aż zgłodniałam :)))
OdpowiedzUsuńtego sosu nie trzeba przedstawiać!
OdpowiedzUsuńMozna dodac oregano i bazylie i lisc laurowy, oraz 4 duze pomidory slodkie i bedzie naprawderewelka, sam taki robie j polecam
OdpowiedzUsuń