czwartek, 28 lutego 2013

Ogniste kulki rybne

Przepis pochodzi z jednego z wielu programów kulinarnych, które bardzo często oglądam.
Kiedy zobaczyłam te małe pyszności na ekranie stwierdziłam, że muszę je zrobić koniecznie, jak najszybciej. No i zrobiłam:)
Pączusie mimo dodatku delikatnego mięsa krewetek są ostre i charakterystyczne w smaku za sprawą czosnku i anchois. Nie posmakują wszystkim, polecam je więc zdecydowanie osobom lubiącym mocne smaki.
A tak poza tym są bardzo smaczne, dla mnie lepsze na drugi dzień. Słodkawe ciasto idealnie kontrastuje z intensywnym nadzieniem, a otoczka z pieprzem kajeńskim dodaje im pazura.

Ogniste kulki rybne (16 szt)*:
Ciasto:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 4 g suszonych drożdży
  • 250 g mąki chlebowej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 żółtko

Nadzienie z anchois:
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 4 fileciki anchois
  • szczypta grubej soli morskiej
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 żółtko
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 150 g ugotowanych brązowych krewetek koktajlowych (użyłam zwykłych ugotowanych krewetek koktajlowych)
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej (użyłam kolendry)

  • olej do smażenia
  • 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 1 łyżka papryki, szczypta soli do obtoczenia

Ciasto
Mleko mieszam z drożdżami, odstawiam na kilka minut.
W misce mieszam mąkę, cukier sól. Dodaję masło, ucieram między palcami. Następnie dodaję żółtko i mleko z drożdżami, zagniatam ciasto. Zagniecione ciasto wyrabiam przez ok 10 min do czasu aż stanie się gładkie i sprężyste.
Gotowe ciasto przekładam do czystej miski, przykrywam folia spożywcza, odstawiam w ciepłe miejsce na ok 45 min do czasu aż podwoi objętość.

Nadzienie
W misce umieszczam czosnek, anchois, sól morska i sok z cytryny, rozdrabniam wszystko przy pomocy blendera. Dodaję żółtko, ponownie wszystko miksuję. Dodaje powoli oliwę z oliwek stale miksując do czasu uzyskania konsystencji majonezu (majonez z anchois można zrobić również w moździerzu).
Następnie dodaję krewetki, pietruszkę, skórkę z cytryny, mieszam wszystko dokładnie. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto dzielę na 16 równych części, z każdej części formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Na środek każdego placuszka nakładam 1 łyżeczkę farszu, dokładnie sklejam brzegi ciasta, formuję na kształt małego pączka.

Gotowe pączusie smażę na głębokim oleju ok 3 min z każdej strony do czasu aż staną się złociste.
Usmażone pączusie przekładam na chwilę na ręcznik papierowy, następnie jeszcze gorące obtaczam w mieszance soli, cukru, papryki i pieprzu kajeńskiego.

Smacznego

* Przepis pochodzi z programu 'The Fabulous Baker Brothers'

3 komentarze:

  1. fantastycznie wyglądają, aż mi żal serce ściska, że mam alergię na krewetki :(

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis :) fajnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...