Ostatnio robiłam w domu sushi.
Jak się okazało jego przygotowanie jest łatwe, jednak całkiem
czasochłonne.
Szybszą i jeszcze łatwiejszą
alternatywą dla sushi jest sałatka sushi. Jadam ją często i
chętnie, z różnymi dodatkami. Ta z dzisiejszego przepisu jest
zdecydowanie moją ulubioną.
Kleisty ryż, słodka papryka i
fasolki edamame, ukochane ostatnio krewetki i klasyk w postaci
łososia tworzą kombinację smaków, które tak naprawdę mogłabym
jeść codziennie.
Polecam wszystkim sushimaniakom:)
Ps. Chciałabym podziękować mężowi mojej koleżanki Gosi, Adamowi za przepis na idealny mix
octowy dodawany do ryżu. Dziękuję:)
Sałatka sushi z edamame, papryką,
krewetkami i wędzonym łososiem (4 porcje):
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 30 ml octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki sosu sojowego
- 1 szklanka fasolek edamame (zielonej, młodej soi)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
- 100 g krewetek koktajlowych, ugotowanych (lub zwykłych, posiekanych)
- 1 czubata łyżka sezamu
Do podania:
- ok 120 g wędzonego łososia
- sezam
- sos sojowy i wasabi
W szklance mieszam ocet, cukier, sól i
sos sojowy, odstawiam na bok.
Ryż przygotowuję wg przepisu na
opakowaniu. Do ugotowanego, gorącego ryżu dodaję mieszankę z
octem, dokładnie mieszam, odstawiam do ostygnięcia.
Ostygnięty ryż mieszam widelcem aby
oddzielić od siebie ziarenka, dodaje do niego edamame, paprykę,
krewetki i sezam, mieszam wszystko dokładnie.
Gotową sałatkę podaję posypaną
sezamem, z kawałkami wędzonego łososia na wierzchu w towarzystwie
sosu sojowego i wasabi.
Smacznego
bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Chętnie wypróbuję, bo bardzo lubię sushi :)
OdpowiedzUsuńKasieńko, cieszę się, że mix Ci odpowiada:-) A sałatka wygląda niezwykle smakowicie, na pewno spróbujemy :-)
OdpowiedzUsuń