piątek, 22 marca 2013

Marynowane filety rybne / Ryba w zalewie octowej

Dzisiejszy przepis jak kilka poprzednich jest w klimacie postnym, ale polecam go również na co dzień bo jest rewelacyjny.
Jak większość moich ulubionych przepisów, tak i ten, poznałam dzięki mojej Babuni D. :)
Marynowana ryba, którą pochłaniałam (jedzeniem nie można było tego nazwać:p) ogromnymi porcjami podczas ostatniego pobytu w rodzinnym domu.
Delikatna, pyszna, milion razy lepsza niż ze sklepu. REWELACYJNA!

Marynowane filety rybne / Ryba w zalewie octowej (składniki dla 5 os.):
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka masła
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki białego octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 kg filetów białej ryby ze skórą
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

W garnku rozpuszczam masło, dodaję cebulę, duszę ją ma małym płomieniu do czasu aż stanie się szklista. Następnie dodaję wodę, ocet, sól, 2 łyżki cukru, liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzam całość do wrzenia, gotuję ok 1 min. Po tym czasie zdejmuję garnek z kuchenki, próbuję zalewy i w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i cukrem (zalewa powinna być lekko słodkawa). Odstawiam do ostygnięcia.

Filety ryby kroję na mniejsze kawałki, obtaczam w mące, smażę na rozgrzanym oleju. Usmażone kawałki ryby przekładam na kawałki ręcznika papierowego aby zebrać z nich nadmiar tłuszczu. Następnie przekładam je do szerokiego naczynia, zalewam zimną zalewą, dociskam delikatnie talerzem. Wstawiam całość do lodówki na min 24 h.
Podaję na zimno z chlebem.

Smacznego


2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...