piątek, 29 marca 2013

Tarta z musem czekoladowym i karmelizowanymi pomarańczami

Tegoroczna Wielkanoc w moim domu upłynie pod znakiem dwóch tart i sernika kajmakowego.
Nie będzie mazurków, nie będzie ciasteczek cytrynowych, paschy itd. będzie zupełnie inaczej niż co roku, prawie zupełnie nietradycyjnie.
Dzisiejsza tarta czekoladowa, przygotowana wspólnie z mężem, o wspaniałym aromacie pomarańczy jest bogata w czekoladowy smak. Wypełniona delikatnym ale intensywnym w smaku musem na jednym z lepszych spodów jakie miała okazję jeść. Pokryta karmelizowanymi segmentami miąższu pomarańczy (które mój maż dzielnie wykrawał spomiędzy białych błonek, za co mu bardzo dziękuję) smakuje wybornie.
Polecam baaaaaaaardzo!

Tarta z musem czekoladowym i karmelizowanymi pomarańczami*:
Ciasto:
  • 100 g mąki
  • 70 g kakao
  • 20 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 żółtko

Czekoladowy mus:
  • 275 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałeczki
  • 140 g masła, posiekanego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 110 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Karmelizowane pomarańcze:
  • 110 g cukru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • segmenty miąższu wykrojone z 3 pomarańczy


Ciasto
W misce mieszam mąkę, kakao, mielone migdały i cukier puder. Dodaje masło, ucieram całość między palcami do czasu uzyskania kruszonki. Następnie dodaję żółtko, szybko zagniatam gładkie ciasto.
Gotowe ciasto zawijam w folę spożywczą, wkładam do lodówki na ok 30 min.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, wyklejam nim okrągłą formę do tart o średnicy 23 cm. Formę wklejoną ciastek wstawiam do zamrażalnika na 15 min.
Schłodzony spód piekę w 180 st prze 10 min z obciążeniem i kolejne 10 min po zdjęciu obciążenia. Upieczony spód odstawiam do lekkiego przestudzenia, na ok 10 min.

Czekoladowy mus
Czekoladę i masło umieszczam w misce. Miskę umieszczam na garnku z gotującą się wodą, podgrzewam do czasu aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Rozpuszczoną masę czekoladową odstawiam do lekkiego przestudzenia.
W międzyczasie w drugiej misce umieszczam jajka, żółtka, cukier i skórkę z pomarańczy. Miskę ustawiam na garnku z gotującą się wodą i podgrzewam ok 10 min, ubijając masę stale mikserem.
Kiedy masa jajeczna zgęstnieje i stanie się jasna dodaję ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszam przy pomocy dużej łyżki.
Wymieszaną masę czekoladowo-jajeczną wylewam na przestudzony spód.
Zapiekam w 180 st przez ok 18 min, do czasu aż mus całkowicie się zetnie.
Upieczona tartę odstawiam do ostudzenia, następnie chłodzę w lodówce przez min 2 h.

Karmelizowane pomarańcze
W garnku umieszczam cukier, dodaje do niego odrobinę wody, podgrzewam do czasu otrzymania złocistego karmelu.
W międzyczasie w drugim garnku umieszczam sok z pomarańczy, doprowadzam do wrzenia.
Kiedy karmel jest już gotowy dodaję go wrzącego soku z pomarańczy, mieszam dokładnie do czasu aż powstanie lekko gęsty syrop. Następnie dodaje do niego cząstki pomarańczy, mieszam, odstawiam do ostygnięcia.

Tartę podaję z cząsteczkami karmelizowanych pomarańczy.

Smacznego

* Przepis pochodzi z programu telewizyjnego 'MasterChef' (III edycja australijska).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...