Zacznę od tego, że nie znoszę
selera, nie toleruje jego smaku ani zapachu … ale temu pasztetowi
nie mogę się oprzeć.
Pierwszy raz spróbowałam go pod
koniec ubiegłego roku i tak wbił mi się w pamięć, że nie mogłam
o nim zapomnieć i musiałam go upiec. Długo szukałam przepisu,
który pasowałby do moich wspomnień smakowych dotyczących tego
dania. W końcu trafiłam na przepis z programu telewizyjnego, który
lekko zmodyfikowałam i popełniłam pieczenie pasztetu z tego
nielubianego warzywa.
Pasztet z selera z suszonymi
grzybami*:
- ½ kg selera (ważonego po obraniu), startego na tarce o dużym oczku
- 1 duża cebula, starta na tarce o dużym oczku
- 85 g masła **
- ½ szklanki wody***
- mała garść suszonych grzybów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki białego chrzanu - 3 jajka, rozmącone
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
W garnku umieszczam selera, cebulę,
masło, wodę, suszone grzyby i sos sojowy. Podgrzewam całość do
czasu aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie gotuję
całość ok 1,5 h, bez przykrycia, na małym płomieniu, mieszając
od czasu do czasu aż warzywa odparują całkowicie z wody,
ściemnieją i zamienią się w lekko zbitą masę. Uduszone warzywa
odstawiam na bok do całkowitego ostudzenia.
Następnie dodaję do warzyw czosnek, chrzan,
jajka, bułkę tartą i gałkę muszkatołową, mieszam całość
dokładnie. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
Gotową masę na pasztet przekładam do
małej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piekę w 180 st przez 1 h. Upieczony
pasztet studzę w foremce. Podaje schłodzony.
Smacznego
* Przepis pochodzi z programu
telewizyjnego pt. 'Ewa Gotuje'
** W oryginalnym przepisie jest 125 g
masła, co dla mnie jest ilością zbyt dużą.
*** W oryginalnym przepisie jest ½
szklanki wywaru grzybowego z kostki, nie ma suszonych grzybów.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńRobię już 3-ci raz i jest super. Janie dodaję chrzanu, tylko drobno pokrojone ostre papryczki marynowane (około 5sztuk)
OdpowiedzUsuń