Pomijając wstęp i inne bla bla bla, zapraszam na pyszny wielkanocny żurek:)
Żurek:
- 150 g kiełbasy myśliwskiej lub ugotowanej białej kiełbasy, pokrojonej w kosteczkę
 - 1,2 l bulionu warzywnego
 - 3 ziarenka ziela angielskie
 - 1 liści laurowy
 - 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zmiażdżony
 - 250 ml zakwasu na żurek
 - 2 łyżeczki białego chrzanu
 - 1 łyżka majeranku
 - sól, biały pieprz
 
- ok 2 łyżek śmietany
 - 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
 
W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki
oleju. Dodaję pokrojoną kiełbasę, smażę na rumiano złoty
kolor. Następnie dodaję bulion, ziele angielskie, liście laurowe i
czosnek. Doprowadzam całość do wrzenia, gotuję ok 4-5 min.
Kolejno dolewam dokładnie wymieszany zakwas, mieszam zupę
dokładnie, ponownie doprowadzam do wrzenia, gotuję ok 2-3 min.
Dodaję chrzan, majeranek, doprawiam całość do smaku solą i
pieprzem. 
Tuż przed podaniem zabielam zupę
śmietana.
Podaję z ćwiartkami jajek ugotowanych
na twardo.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.