Nareszcie, pomiędzy sernikiem
kajmakowym a pajem wołowym znalazłam czas na napisanie przepisu na
żurek.
Pomijając wstęp i inne bla bla bla, zapraszam na pyszny wielkanocny żurek:)
Żurek:
- 150 g kiełbasy myśliwskiej lub ugotowanej białej kiełbasy, pokrojonej w kosteczkę
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 3 ziarenka ziela angielskie
- 1 liści laurowy
- 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zmiażdżony
- 250 ml zakwasu na żurek
- 2 łyżeczki białego chrzanu
- 1 łyżka majeranku
- sól, biały pieprz
- ok 2 łyżek śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki
oleju. Dodaję pokrojoną kiełbasę, smażę na rumiano złoty
kolor. Następnie dodaję bulion, ziele angielskie, liście laurowe i
czosnek. Doprowadzam całość do wrzenia, gotuję ok 4-5 min.
Kolejno dolewam dokładnie wymieszany zakwas, mieszam zupę
dokładnie, ponownie doprowadzam do wrzenia, gotuję ok 2-3 min.
Dodaję chrzan, majeranek, doprawiam całość do smaku solą i
pieprzem.
Tuż przed podaniem zabielam zupę
śmietana.
Podaję z ćwiartkami jajek ugotowanych
na twardo.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.