poniedziałek, 25 marca 2013

Pierogi z ciecierzycą i serem feta

Przepyszny, zdrowy farsz o lekko maślanym posmaku zamknięty w mocno pieprznym, miękkim i elastyczny cieście. Całość polana rozpuszczonym masłem, dla dopełnienia smaków i bo tak podane pierogi lubię najbardziej.
Przyjemność dzisiejszego popołudnia. Kilka porcji zamrożonych na kiedyś (chociaż wydaje mi się, że zapasy znikną już w tym tygodniu).
Najlepsze pierogi z ciecierzycą jakie do tej pory jadłam, a zjadłam ich już trochę:)

Pierogi z ciecierzycą i serem feta (ok 40-45 szt.):
Farsz:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g sera feta
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • sól, pieprz

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • duża ilość świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Ciecierzycę, ser feta i oliwę z oliwek umieszczam w misce, miksuję wszystko (niezbyt dokładnie) przy pomocy blendera z nasadką rozdrabniającą (można przekręcić składniki przez maszynkę).
Dodaję tymianek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszam całość bardzo dokładnie.
Gotowy farsz odstawiam do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Mąkę mieszam z solą i pieprzem, dodaję do niej wodę wymieszaną z oliwą, zagniatam elastyczne i gładkie ciasto. Zagniecione ciasto odkładam na bok (szczelnie przykrywam), na ok 10 min, aby odpoczęło.
Po tym czasie wałkuję ciasto na grubość ok 1.5-2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinam szklanką okręgi. Na środek każdego okręgu wykładam dużą łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta smaruję delikatnie wodą, zlepiam pierogi.

Pierogi gotuję w dużej ilości osolonej wody, przez ok 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z rozpuszczonym masełkiem lub zeszkloną na maśle cebulą.

Smacznego

6 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować gdyż lubię ciecierzycę w każdej postaci a do tego w formie moich ulubionych pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie to, ze jestem leniwa, czesciej robilabym pierogi. Podoba mi sie ten farsz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym takie zjadła. Jestem pierogo-maniaczką )

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis... jeszcze takich pierogów nie jadłem, chyba pora ich spróbować:)

    ---
    Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelaja... trochę zmodyfikowałem farsz dodając podsmażanej cebulki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na ciecierzycę z fetą. Właśnie zrobiłam te pierogi. Wyszły świetne. :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...