Przepyszny, zdrowy farsz o lekko
maślanym posmaku zamknięty w mocno pieprznym, miękkim i elastyczny
cieście. Całość polana rozpuszczonym masłem, dla dopełnienia
smaków i bo tak podane pierogi lubię najbardziej.
Przyjemność dzisiejszego
popołudnia. Kilka porcji zamrożonych na kiedyś (chociaż wydaje mi
się, że zapasy znikną już w tym tygodniu).
Najlepsze pierogi z ciecierzycą
jakie do tej pory jadłam, a zjadłam ich już trochę:)
Pierogi z ciecierzycą i serem feta
(ok 40-45 szt.):
Farsz:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 200 g sera feta
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- sól, pieprz
Ciasto:
- 500 g mąki
- szczypta soli
- duża ilość świeżo zmielonego pieprzu
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Ciecierzycę, ser feta i oliwę z oliwek
umieszczam w misce, miksuję wszystko (niezbyt dokładnie) przy
pomocy blendera z nasadką rozdrabniającą (można przekręcić
składniki przez maszynkę).
Dodaję tymianek, sok z cytryny oraz
sól i pieprz do smaku, mieszam całość bardzo dokładnie.
Gotowy farsz odstawiam do lodówki na
czas przygotowania ciasta.
Mąkę mieszam z solą i pieprzem,
dodaję do niej wodę wymieszaną z oliwą, zagniatam elastyczne i
gładkie ciasto. Zagniecione ciasto odkładam na bok (szczelnie
przykrywam), na ok 10 min, aby odpoczęło.
Po tym czasie wałkuję ciasto na
grubość ok 1.5-2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinam szklanką
okręgi. Na środek każdego okręgu wykładam dużą łyżeczkę
farszu. Brzegi ciasta smaruję delikatnie wodą, zlepiam pierogi.
Pierogi gotuję w dużej ilości
osolonej wody, przez ok 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Podaję z rozpuszczonym masełkiem lub zeszkloną na maśle cebulą.
Smacznego
Koniecznie muszę wypróbować gdyż lubię ciecierzycę w każdej postaci a do tego w formie moich ulubionych pierogów :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie to, ze jestem leniwa, czesciej robilabym pierogi. Podoba mi sie ten farsz!
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym takie zjadła. Jestem pierogo-maniaczką )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ciekawy przepis... jeszcze takich pierogów nie jadłem, chyba pora ich spróbować:)
OdpowiedzUsuń---
Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Rewelaja... trochę zmodyfikowałem farsz dodając podsmażanej cebulki :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ciecierzycę z fetą. Właśnie zrobiłam te pierogi. Wyszły świetne. :-)
OdpowiedzUsuń