środa, 27 marca 2013

Tarta pistacjowa

Tarta potrójnie pistacjowa.
Pistacjowe korpus z kruchego ciasta wypełniony pistacjową praliną powstałą z połączenia wysokiej jakości białej czekolady, śmietany kremówki i zmielonych pistacji. Całość posypana posiekanymi prażonymi pistacjami, dla nadania wyrazistej nutki chrupkości i jeszcze bardziej pistacjowego smaku.
Zielona tarta, w klimacie wiosny, której tak bardzo wszystkim brakuje. Idealna na wielkanocny stół, w zastępstwie mazurka.
Polecam pistacjomaniakom i amatorom białej czekolady.
 

Tarta pistacjowa: 
Ciasto:
  • 150 g maki
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g mielonych niesolonych pistacji
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g masła

Pralina pistacjowa:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g zmielonych niesolonych pistacji
  • kilka kropli soku z cytryny

  • ½ szklanki posiekanych prażonych niesolonych pistacji

Mąkę mieszam z cukrem pudrem, solą i pistacjami. Dodaję oliwę i posiekane w kosteczkę masło, rozcieram wszystko między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Następnie szybko zagniatam całość w zwarte ciasto.
Zagniecione ciasto owijam w folie spożywczą i wkładam do lodówki na ok 1h.
Po tym czasie wyjmuję ciasto w lodówki, wyklejam nim spód i boki formy do tart o wymiarach 36 x 12 cm.
Piekę w 180 st przez 15 min z obciążeniem i kolejne 10 po zdjęciu obciążenia. Upieczony spód odstawiam do ostygnięcia.

W rondelku umieszczam połamaną w kosteczkę białą czekoladę i śmietanę kremówkę. Podgrzewam całość na małym płomieniu, stale mieszając, do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaję posiekane pistacje i sok z cytryny, mieszam całość dokładnie, odstawiam do częściowego ostygnięcia.
Lekko przestudzone nadzienie przekładam na ostudzony spód. Posypuję wierzch tarty posiekanymi pistacjami.
Gotową tartę wstawiam do lodówki na min 3 h.


Smacznego

2 komentarze:

  1. A ty znow kusisz... Czy ja sie kiedys zalapie na kawalek czegos slodkiego z twojej kuchni? :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...