Delikatne mięso polędwiczek o lekko winnym posmaku w połączeniu ze słodką cebulką stanowi bardzo pyszne połączenie. Wg mojego narzeczonego jest to połączenie idealnie nadające się na zimowy okres, ponieważ jedzenie dużej ilości mięsa i cebuli daje gwarancje posiadania dużej ilości energii i zdrowia.
Ilość cebuli w tym przepisie może odstraszać, ale nie powinna. Podczas obróbki jakiej jest poddawana i dzięki dodatkom traci swoje wszystkie negatywne cechy, a pozostaje z niej to co najlepsze. Miękki, rozpływający się w ustach słodki miąższ, który mogłabym jeść w ilościach niewyobrażalnych.
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych z karmelizowaną cebulą:
- 2 polędwiczki wieprzowe, średniej wielkości pokrojone na 2 cm plastry
- 3 duże czerwone cebule, obrane i pokrojone w ósemki
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3-5 łyżek białego wina, wytrawnego
- oliwa
- sól, pieprz
Plastry polędwiczek rozbijam delikatnie przy pomocy nadgarstka, oprószam solą i pieprzem i zostawiam na czas przygotowania cebuli.
Głęboką patelnie ustawiam na kuchence, rozpuszczam na niej 2 łyżki masła i dodaję ósemki cebuli. Dokładnie mieszam, przykrywam patelnię pokrywką i duszę cebulę na małym płomieniu ok 15-20 min., mieszając od czasu do czasu. Kiedy cebula jest już miękka i szklista dodaję cukier, smażę stale mieszając ok 3 min., następnie dodaję ocet balsamiczny i odparowuje go ok 1 min. Doprawiam cebulę sola i pieprzem i przekładam do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzewam jedną łyżkę oliwy wraz z pozostałymi 2 łyżkami masła, układam plastry polędwiczek. Smażę je na średnim płomieniu ok 2 min z każdej strony. Kiedy polędwiczki są już lekko rumiane dodaję wino i odparowuję je ok 1 min. Po tym czasie dodaję karmelizowana cebulę, mieszam, przykrywam patelnię pokrywką i duszę na małym płomieniu ok 3-5 min.
Podaje z ziemniakami gotowanymi w całości, albo z chlebem.
Smacznego
Robiłam już 2 razy i jest to naprawde bardzooooo dobre :)
OdpowiedzUsuń