Spośród wszystkich gatunków mięs, drób jest moim ulubionymi. Jest najłatwiejszy do przygotowania, nie potrzebuje wiele uwagi podczas pieczenia/gotowania i zawsze dobrze smakuje.
Ostatnio coraz częściej sięgam po ptactwo inne niż kurczaki. Na noworoczny obiad wybrałam kaczkę, a dokładnie kacze udka. Soczyste, delikatne i aromatyczne mięso bardzo mi smakowało i wcale nie było tak tłuste jak się tego spodziewałam (czasem nie warto słuchać innych tylko spróbować).
Pieczone kacze udka z ziemniakami*:
- 2 kacze udka
- 0.5 kg ziemniaków
- kilka gałązek świeżego tymianku
- oliwa
- sól, pieprz
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę o boku 2 cm.
Kacze udka myję i osuszam na papierowym ręczniku. Na rozgrzaną patelnie wlewam odrobinę oliwy i podsmażam udka skórką do dołu do momentu aż się zarumieni. Kiedy to nastąpi zdejmuję patelnie z palnika i przewracam udka na drugą stronę (zostawiam je na patelni do momentu kiedy tłuszcz przestanie skwierczeć). Po tym czasie przekładam udka do brytfanki albo naczynia żaroodpornego, wokół nich rozkładam pokrojone ziemniaki i gałązki tymianku. Doprawiam sola i pieprzem. Piekę 2 h w 200°C.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia-przepisy z serca domu”
LoL! =D
OdpowiedzUsuńjutro zrobię...
OdpowiedzUsuń