Wczoraj wypróbowałam kolejny przepis Nigelli*. Tym razem padło na migdałowo-marchewkowe ciasto z delikatną, prawie niewyczuwalną, nutką gałki muszkatołowej. Ciasto jest dobre, jednak nie do końca w moim guście, trochę ciężkie i tłustawe. Myślę jednak, że mimo wszystko znajdzie wielu amatorów.
Weneckie ciasto marchewkowe**:
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 2 średnie marchewki (220g - 250g)
- 75g sułtanek
- 60ml rumu
- 150g cukru pudru
- 125ml zwykłej oliwy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 250g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
Marchewkę ścieram na tarce o dużym oczku, przekładam na ręcznik papierowy i zwijam w rulon aby odsączyć nadmiar soku.
Rodzynki umieszczam w garnuszku, zalewam rumem, ustawiam na kuchence i na małym ogniu doprowadzam do wrzenia. Gotuję ok 3 minut.
Oliwę ubijam z cukrem pudrem, kiedy masa jest już kremowa i puszysta dodaję ekstrakt waniliowy i jajka. Ubijam do momentu, w którym masa stanie się jednolita. Dodaję mielone migdały, gałkę muszkatołowa, startą marchewkę, rodzynki razem z rumem, w którym się gotowały i sok z cytryny wraz z otarta skórką. Mieszam wszystko dokładnie i przelewam masę do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą (boki) tortownicy. Wierzch ciasta wygładzam i posypuję orzeszkami piniowymi. Piekę ok 30-40 min w 180°C. Ciasto powinno lekko urosnąć i przyrumienić się na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam ciasto na ok 15 min w formie, po tym czasie wyjmuję i studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia-przepisy z serca domu”
**Nigella proponuje podawać ciasto z kremem z serka mascarpone (250 g) utartego z 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami rumu.
hej. robię właśnie to ciasto. to ma być oliwa z oliwek??
OdpowiedzUsuńa dupa rośnie ma być to zwykła oliwa, lub olej np słonecznikowy:)
OdpowiedzUsuńjako osobą nie przepadająca za tradycyjnymi ciastami uważam że ciasto jest przepyszne :) wprowadziłam drobne modyfikacje i jest super !!!
OdpowiedzUsuńzawsze wyjdzie i nigdy nie opadnie :P
zrobiłam z rozpuszczonym masłem. ciasto wyszło genialne!!!!
OdpowiedzUsuńgenialne i pyszne polecam Iwona K.
OdpowiedzUsuń