Polecam wszystkim amatorom popularnych ostatnio przekąsek na jeden kęs. 
Paluszki rybne w panierce z kaszy kuskus*:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
 - 1/2 szklanki wrzącego bulionu warzywnego
 - 10 g masła
 - 1 łyżka świeżego tymianku cytrynowego (listeczków), drobno posiekanego
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - sól, pieprz
 
- 300 g filetów ryby (u mnie bass morski)
 - mąka
 - 1 jajko, rozmącone
 - olej
 
Kaszę kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzącym bulionem, przykrywam szczelnie folą spożywczą i odstawiam na 5 min. Kiedy kasza napęcznieje dodaję do niej masło i dokładnie mieszam. Następnie dodaję tymianek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Rybę kroję na paluszki szerokości ok 2 cm, obtaczam w mące, jajku i kaszce kuskus. Na patelni rozgrzewam olej (warstwa ok 1 cm), smażę paluszki na średnim płomieniu ok 3 min z każdej strony. Gotowe paluszki przekładam na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję z cząsteczkami cytryny.
Smacznego
*Przepis zmieniłam odrobinę i dostosowałam do swoich potrzeb i upodobań, oryginalny znajduje się tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.