wtorek, 25 stycznia 2011

Paluszki rybne w panierce z kaszy kuskus

Soczyste kawałki ryby ukryte pod złocistą panierką z kaszy kuskus są tym na co miałam ochotę od kilku dni. Nietradycyjna panierka jest pyszna, chrupiąca i wiele lepsza niż ta z bułki tartej. Dodany tymianek i sok z cytryny uwalnia wspaniały aromat podczas smażenia. Przepyszne na ciepło i na zimno, jako danie obiadowe i na kanapkę.
Polecam wszystkim amatorom popularnych ostatnio przekąsek na jeden kęs.

Paluszki rybne w panierce z kaszy kuskus*:
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki wrzącego bulionu warzywnego
  • 10 g masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku cytrynowego (listeczków), drobno posiekanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

  • 300 g filetów ryby (u mnie bass morski)
  • mąka
  • 1 jajko, rozmącone
  • olej

Kaszę kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzącym bulionem, przykrywam szczelnie folą spożywczą i odstawiam na 5 min. Kiedy kasza napęcznieje dodaję do niej masło i dokładnie mieszam. Następnie dodaję tymianek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Rybę kroję na paluszki szerokości ok 2 cm, obtaczam w mące, jajku i kaszce kuskus. Na patelni rozgrzewam olej (warstwa ok 1 cm), smażę paluszki na średnim płomieniu ok 3 min z każdej strony. Gotowe paluszki przekładam na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję z cząsteczkami cytryny.

Smacznego

*Przepis zmieniłam odrobinę i dostosowałam do swoich potrzeb i upodobań, oryginalny znajduje się tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...