Bardzo cenię sobie i lubię kuchnie Dalekiego Wschodu. Potrawy wywodzące się z tamtych rejonów są lekkie, ale za razem sycące, ich skład potrafi zaskoczyć, ale zawsze pozytywnie. Często, gotując w domu, sięgam po przepisy na dania orientalne. Osiągnięcie oryginalny smaku potrawy bywa czasami trudne , ale nie w tym przypadku. Składniki zupy są dobrane idealnie. Komponują się ze sobą i uzupełniają, przez co zupa jest niezwykle smaczna i zaspokaja potrzeby moich kubków smakowych w 100%.
Wietnamska zupa makaronowa z wieprzowiny*:
- 275 g schabu (u mnie polędwiczki), pokrojonego na cienkie paseczki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy czosnkowej
- 6 cienkich dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 300 g kiełków fasoli
- 175 g młodej kapusty pak choi, porozdzieranej na kawałki
- 2 łyżeczki papryczki chili, posiekanej
- 250 g makaronu ramen
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu i hartuję go zimną wodą.
W misce (nie metalowej) mieszam sok z limonki, sos sojowy, sos rybny i słodką paprykę. Dodaję pokrojony schab, dokładnie mieszam i marynuję max 15 min.
W woku rozgrzewam oliwę, dodaję dymkę i imbir, smażę ok 1 min. Następnie dodaję mięso wraz z całą marynatą i smażę cały czas mieszając ok 2 min. Po tym czasie dodaję bulion drobiowy i doprowadzam całość do wrzenia. Na końcu dodaje kapustę pak choi, kiełki i jeżeli zupa jest zbyt gęsta ok 125 ml wrzącej wody. Gotuję wszystko ok 1 min.
Do misek nakładam makaron, mięso i warzywa, posypuję papryczką chili i zalewam bulionem
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia-przepisy z serca domu”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.