Kiedy nachodzi mnie ochota na kawał mięcha, najczęściej sięgam po pieczony schab. Aromatyczna, soczysta pieczeń z rozmarynem jest moją ulubioną. Mogę jeść ją bez żadnych dodatków, jedynie polaną sosem własnym. Najlepiej smakuje jednak w duecie z ziemniakami pieczonymi w occie balsamicznym*. Idealnie nadaje się na rodzinny, niedzielny obiad.
Pieczeń wieprzowa z cebulą i ziemniakami pieczonymi w occie balsamicznym:
Pieczeń rozmarynowa:
- 1.5 kg schabu bez kości
- 1 czubata łyżka świeżych igiełek rozmarynu, drobno posiekanych
- 2 łyżki mielonych nasion kopru włoskiego
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Ziemniaki pieczone w occie balsamicznym:
- 1.5 kg ziemniaków, oranych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
- 200 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 czubata łyżka świeżych igiełek rozmarynu, drobno posiekanych
- 11 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych**
- 5 czerwonych cebul obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 350 ml octu balsamicznego
- sól i pieprz
Pieczeń:
Schab myję, osuszam na ręczniku papierowym, nacinam tłuszcz w kratkę. Posypuję je obficie solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem, dokładnie wcieram przyprawy w mięso. Na kuchence ustawiam brytfankę, na średnim płomieniu rozgrzewam na niej oliwę i masło. Wkładam mięso i dokładnie obsmażam z każdej strony. Kiedy mięso jest już zarumienione zdejmuję brytfankę z kuchenki, dodaję czosnek, cebulę i seler naciowy. Przykrywam naczynie pokrywką, albo folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika na dolną półkę. Piekę ok 2 h w 200°C.
Ziemniaki:
Na kuchence ustawiam duża blachę do pieczenia. Na dużym, ale nie największym płomieniu rozgrzewam oliwę i masło, dodaję rozmaryn i czosnek i smażę ok pół minuty. Następnie dodaje ziemniaki i dokładnie mieszam aby pokryły się tłuszczem. Dodaję cebule i wlewam ocet balsamiczny, doprawiam solą i pieprzem, gotuje ok 5 min, aby ocet częściowo odparował. Zdejmuję blachę z kuchenki i wstawiam do piekarnika na górną półkę. Piekę ok 1 h w 200°C, w połowie pieczenia dokładnie mieszam ziemniaki aby równo się przyrumieniły.
Smacznego
* Przepis na pieczeń i ziemniaki pochodzi z książki „Jamie Oliver w domu”
** Obrany czosnek należy nacisnąć bokiem noża, nie przeciskać przez praskę i nie siekać.
a co z sosem tam byl tez sos na bazie z tego co pamietam bialego wina:)
OdpowiedzUsuńTak był sos, ale nie przepadam za nim, więc pominęłam.
OdpowiedzUsuńAby go zrobić trzeba po upieczeniu mięsa wyjąc je z brytfanki i odłożyć na bok. Resztę zawartości brytfanki należy przelać do garnuszka i podusić widelcem. Następnie dodać 2 kieliszki białego wina i gotować do czasu aż połowa sosu wyparuje. Na koniec sos przecedzić przez sito i podawać:)
Hmmm, próbowałem przepisu na kurczaka z cytryną i ziołami i do tego zmieniaki pieczone Jamiego; z tego przepisu na razie odważę się tylko nia ziemniaki (mięso kolejnym razem) - składniki gotowe, więc za chwilę wstawiam, a wieczorem dam znać, jak wyszło :) dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuńKrzychu