Ziemniaki pieczone w cienkich plasterkach są miłą odmianą dla tradycyjnie podawanych z koperkiem albo purée. Dodatek bulionu nieco zmienia smak warzywa, ale jest to pozytywna zmiana. Mimo iż ziemniaki są pieczone, nie są ciężkostrawne. Przyrządzane w ten sposób są smacznym dodatkiem do ryb, grillowanych i pieczonych mięs. Smakują także po odgrzaniu jako samodzielna przekąska.
Ziemniaki Boulangère*:
- 800 g ziemniaków w skórkach, umytych i pokrojonych na cienkie plasterki
- 2 cebule, obranych i pokrojonych na cienkie krążki
- 180 ml bulionu warzywnego
- 50 g sera żółtego, startego na tarce o dużym oczku**
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam w nim plasterki ziemniaków i cebuli. Zalewam wszystko wrzącym bulionem, posypuję solą i pieprzem i dokładnie przykrywam naczynie folią aluminiową. Piekę 45 min. w 180°C.
Po tym czasie zdejmuję folie i piekę ok 20 min. aż warzywa się zarumienią. Na sam koniec posypuję ziemniaki serem żółtym i zapiekam ok 10 min. do chwili, w której ser będzie całkowicie rozpuszczony.
Smacznego
*Przepis został zmieniony i dostosowany do moich potrzeb i upodobań. Oryginalny pochodzi z magazynu 'Good food'.
**Ser nie jest jednym ze składników dania w oryginalnym przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.