poniedziałek, 17 stycznia 2011

Hamentaszen

… nazywane też Uszami Hamana. Przepis na słodkie ciasteczka-bułeczki pochodzi z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Razem z przepisem na chałkę zajmuje ex aequo pierwsze miejsce, na liście moich ulubionych przepisów na wypieki kuchni Bliskiego Wschodu.
Ciasteczka-bułeczki okazały się idealnym zastosowaniem dla pozostałego, po świątecznych wypiekach, maku. Tak bardzo posmakowały wszystkim domownikom, że zniknęły zanim jeszcze zdążyły porządnie ostygnąć.

Hamentaszen*:

Ciasto:
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • szczypta soli

Masa makowa:
  • 50 g mielonego maku
  • 30 gram masła
  • 25 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 2 krople aromatu pomarańczowego

  • jajko, rozmącone z łyżką mleka

Ciasto:
W misce mieszam mleko, jajko i drożdże. Dodaję mąkę wymieszaną z cukrem i szczyptą soli i dokładnie mieszam wszystkie składniki. Na końcu dodaję masło i zagniatam ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia.

Masa makowa:
W garnuszku umieszczam masło, migdały, miód i na malutkim płomieniu doprowadzam składniki do wrzenia. Kiedy to nastąpi dodaję mak i gotuję ok 5 min ciągle mieszając. Na sam konie dodaję aromat pomarańczowy i dokładnie mieszam.

Wyrośnięte ciasto przekładam na oprószony mąka blat i wałkuję na grubość ok pól cm. Wykrawam szklanką koła i nakładam na nie ok 1 niepełnej łyżeczki nadzienie. Sklejam ciasto łapiąc je z trzech stron, tak aby powstał kształt trójkąta.
Gotowe 'uszy' przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na ok 30 min.
Po tym czasie smaruję ciasto rozmąconym jajkiem i piekę ok 15-20 min w 180°C. Upieczone ciasteczka-bułeczki studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

Przepis zmieniłam odrobinę i dostosowałam do swoich potrzeb i upodobań, oryginalny znajduje się tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...