wtorek, 29 listopada 2011

Czekoladowe ciasto-muss z korzenną nutą

Na poprawę humoru, na jesienną chandrę, na deszcz za oknem i smutne mruczenie kota najlepsza jest czekolada.
A ciasto czekoladowe będące musem jest jeszcze lepsze.
Niezwykle łatwe w przygotowaniu i szybkie, składające się tylko z 4 składników i przypraw. Bogate w smaku i zaskakujące konsystencją. Niespodziewanie znikające z talerza.
Idealne ciasto czekoladocholika:)

Czekoladowe ciasto-muss z korzenną nutą*:
  • 300 g gorzkiej czekolady, połamanej na kosteczki
  • 150 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 5 jajek
  • 50 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika + 1 płaska łyżeczka cynamonu*

  • 1 łyżka ciemnego kakao

Czekoladę rozpuszczam razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka ubijam (ok 8 min) z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodaję, stale miksując, przyprawy i roztopioną masę czekoladowo-maślaną.
Gotową masę przelewam do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód, boków niczym nie smaruję). Piekę w 180 st. ok 22-25 min.
Upieczone ciasto studzę w formie na kratce kuchennej.
Podaję oprószone ciemnym kakao.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Rachel Allen pt 'Easy Meals'.
** Korzenne przyprawy dodałam od siebie.

10 komentarzy:

  1. Ciekawe czy wyjdzie z pomieszaną czekoladą mleczną z gorzką i bez cukru pudru, lub wtedy z odrobiną dosłownie?
    Co myślisz Pani Ekspertko, bo zrobiłabym jutro, ale mam 2 tabliczki mlecznej i jedną gorzkiej :D

    Monisiaaa1987 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że wyjdzie pysznie:) Dodaj tylko 1 łyżkę cukru pudru żeby jajka się ubiły na puchato.
    Powodzenia i miłego pieczenia Moniczko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. OO dobry pomysł :D Mądrego to i poczytać warto!!
    Jak zrobię to dam znać, czy mam dwie lewe ręce, czy wyszło :D.
    Wydaje się proste i przyjemne :).

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tam Moniu zadziałałaś? Mam nadzieję, że się udało:)
    Nam najbardziej smakowało po schłodzeniu w lodówce ok 2 h:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu własnie się zabieram do roboty, wpadłam na bloga po przepis i idę działać. Wieczorem dam znać jak smakowało. Zdążę schłodzić zanim mąż z pracy wróci ;) Mam nadzieję, że będzie pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moniczko tylko wyjmij z lodówki na ok pół h przed podaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ok ok, tak zrobię, zaraz trochę przestygnie i wstawię do lodówki dopiero.

    A co do samego ciasta - niebo w gębie! Nie jadłam nigdy lepszego ciasta czekoladowego, a konsystencja jest po prostu niesamowita :)

    Dzięki za ten przepis. Podbił moje serce w 100% :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że się udało i że Ci smakuje:p
    Koniecznie muszę wypróbować Twój pomysł z mieszaniem czekolad:)
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu padam do stop za dodanie tak cuuuudownego przepisu:). Ciacho REWELACYJNE, najlepsze czekoladowe jakie dotąd jadłam:).

    truskaweczka85

    OdpowiedzUsuń
  10. Marta cieszę się, że i Tobie zasmakowało:)
    Zaszalałyście z tym ciachem dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...