czwartek, 6 stycznia 2011

Weneckie ciasto marchewkowe

Wczoraj wypróbowałam kolejny przepis Nigelli*. Tym razem padło na migdałowo-marchewkowe ciasto z delikatną, prawie niewyczuwalną, nutką gałki muszkatołowej. Ciasto jest dobre, jednak nie do końca w moim guście, trochę ciężkie i tłustawe. Myślę jednak, że mimo wszystko znajdzie wielu amatorów.

Weneckie ciasto marchewkowe**:
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 średnie marchewki (220g - 250g)
  • 75g sułtanek
  • 60ml rumu
  • 150g cukru pudru
  • 125ml zwykłej oliwy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 250g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
Orzeszki piniowe prażę na suchej patelni.
Marchewkę ścieram na tarce o dużym oczku, przekładam na ręcznik papierowy i zwijam w rulon aby odsączyć nadmiar soku.
Rodzynki umieszczam w garnuszku, zalewam rumem, ustawiam na kuchence i na małym ogniu doprowadzam do wrzenia. Gotuję ok 3 minut.
Oliwę ubijam z cukrem pudrem, kiedy masa jest już kremowa i puszysta dodaję ekstrakt waniliowy i jajka. Ubijam do momentu, w którym masa stanie się jednolita. Dodaję mielone migdały, gałkę muszkatołowa, startą marchewkę, rodzynki razem z rumem, w którym się gotowały i sok z cytryny wraz z otarta skórką. Mieszam wszystko dokładnie i przelewam masę do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą (boki) tortownicy. Wierzch ciasta wygładzam i posypuję orzeszkami piniowymi. Piekę ok 30-40 min w 180°C. Ciasto powinno lekko urosnąć i przyrumienić się na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam ciasto na ok 15 min w formie, po tym czasie wyjmuję i studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia-przepisy z serca domu”
**Nigella proponuje podawać ciasto z kremem z serka mascarpone (250 g) utartego z 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami rumu.

5 komentarzy:

  1. hej. robię właśnie to ciasto. to ma być oliwa z oliwek??

    OdpowiedzUsuń
  2. a dupa rośnie ma być to zwykła oliwa, lub olej np słonecznikowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako osobą nie przepadająca za tradycyjnymi ciastami uważam że ciasto jest przepyszne :) wprowadziłam drobne modyfikacje i jest super !!!
    zawsze wyjdzie i nigdy nie opadnie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam z rozpuszczonym masłem. ciasto wyszło genialne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne i pyszne polecam Iwona K.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...