wtorek, 31 stycznia 2012

Imbirowe placuszki z dynią

Jest 9.00. Budzę się, wstaję z łóżka, odsłaniam okna, a za nimi noc. Słońce zapomniało dziś wstać, jest strasznie....
Bardzo nie lubię takich poranków kiedy okazuje się, że dzień będzie tak szary i ponury, że już na dzień dobry trzeba zapalić w domu światła. W takie dni szukam pocieszenia w czymś pozornie 'słonecznym'. Dziś padło na placuszki z dyni. W pięknym kolorze, o naturalnie słodkawym smaku i zachęcającym aromacie.
Promyki słońca do porannej kawy.


Imbirowe placuszki z dynią:

  • 250 g dyni piżmowej, obranej i startej na tarce o małym oczku
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/4 - 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz

  • olej do smażenia
  • śmietana i cynamon do podania

W misce umieszcza jajko, mąkę, mleko, mieszam dokładnie aby nie było grudek. Dodaję imbir, startą dynię, sól i pieprz doi smaku, dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Przy pomocy łyżki formuję niewielkie placuszki, które smażę, z obu stron, na złoty kolor (ok 2 min na stronę). Usmażone placuszki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaje ciepłe z kleksem kwaśnej śmietany i oprószone cynamonem.

Smacznego

13 komentarzy:

  1. Kolor placuszków wynagradza brak słońca ;)
    Po takim śniadaniu dzień musi byc udany.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia wspaniale się komponuje z korzennymi przyprawami takimi jak imbir. Świetne placki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z imbirem, skusiłabym się. Nawet w ciemno. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie lubię imbiru, ale chętnie wypróbuję z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie smakowałam. Na pewno są przepyszne. Smakowicie wyglądają, mocno pomarańczowe :).

    OdpowiedzUsuń
  6. rozchmurzanie poranków. do lubienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękny mają kolor! No i dzięki za przypomnienie - mam przecież zamrożone puree z dyni, mogę zrobić coś pachnącego słoneczną jesienią! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm połącznie dyni z imbirem to jest coś, co lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam dyni, więc jak tylko je zobaczyłam pociekła mi ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dobre dla cukrzyków arka

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...