czwartek, 26 stycznia 2012

Tagliatelle z intensywnym sosem grzybowym i kurczakiem

Moich poświątecznych zapasów żywnościowych z dnia na dzień coraz bardziej ubywa. Ciesze się z tego bardzo bo już nie mogę się doczekać kiedy wybiorę się na wielkie zakupy podczas, których kupie wszystko to czego tak bardzo mi się chce.
Nastąpi to niestety dopiero za ok 2 tyg jak już wszystko co mam do zjedzenia zostanie zjedzone, a plan 'czyszczenia zapasów żywnościowych' zakończy się sukcesem.
Gotowanie z 'resztek' nie oznacza jedzenia byle czego. Ograniczona ilość produktów pobudza bardzo wyobraźnię i zmusza do bycia bardziej twórczym w kuchni.
Dzięki takiemu przymusowi tworzenia w ubiegły weekend przygotowałam przepyszny obiad: tagliatelle z bardzo intensywnym, aksamitnym sosem z suszonych grzybów i delikatnym mięsem z kurczaka. Danie przepyszne i lepsze od wielu tych skrupulatnie zaplanowanych i wykonanych z precyzyjna dokładnością. 

Zapraszam na kolejne 'Coś z niczego'.

Tagliatelle z intensywnym sosem grzybowym i kurczakiem (4 porcje):

  • 1 duża lub 2 mniejsze piersi kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietanki do zup i sosów
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka natki pietruszki, posiekanej drobno
  • sól, pieprz

  • masło i olej do smażenia
  • makaron tagliatelle (ilość dla 4 os)

Suszone grzyby zalewam 1 szklana wrzątku, przykrywam i odstawiam na ok 2 h. Po tym czasie odcedzam grzyby zachowując wodę z namaczania, siekam niezbyt drobno.
Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, wrzucam pokrojona pierś kurczaka, smażę na złocisty kolor. Podsmażone mięso przekładam do miski, przykrywam.
Na  głębokiej patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła, wrzucam cebulę. Smażę ok 5 min do czasu az stanie się szklista. Dodaję grzyby, mieszam dusze całość, na małym płomieniu, pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie dodaje kurczaka, smażę razem o 2 min.
W międzyczasie w misce mieszam wodę pozostałą po namaczaniu grzybów, bulion, śmietankę i make ziemniaczana. Całość wlewam na patelnie, dokładnie mieszam, doprowadzam do wrzenia, gotuje na małym płomieniu, mieszając od czasu do czasu ok 3-5 min. Na koniec dodaje posiekana natkę i doprawiam do smaku sola i pieprzem.
Podaję natychmiast ze świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle.

Smacznego

5 komentarzy:

  1. Wpraszam się na taki obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam robić ogromne zakupy.. spożywcze! ;D Moja mama tylko traci wtedy cierpliwość..
    Takie danie to strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raptem parę dni a mam takie zaległości w odwiedzaniu blogów! Byłam odcięta od wirtualnego świata z przyczyn technicznych, a tu takie pyszności za moimi plecami się pojawiają hehe! :D Kurczak z grzybami do makaronu zapowiada się wspaniale - muszę wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...