Dni poświąteczne to idealny czas na małe przyjemności. Czemu na małe? Bo na duże na ogół nie mam już siły ani chęci:)
Dzisiejszy dzień umiliłam sobie pyszną kombinacją smaków pozornie do siebie nie pasujących. Pozornie, bo jak się okazało figi, dojrzała szynka parmeńska, intensywny ser 'blue' i słodki lepki miód mogą do siebie pasować. A nawet bardzo pasują.
Dzisiejszy dzień umiliłam sobie pyszną kombinacją smaków pozornie do siebie nie pasujących. Pozornie, bo jak się okazało figi, dojrzała szynka parmeńska, intensywny ser 'blue' i słodki lepki miód mogą do siebie pasować. A nawet bardzo pasują.
Składniki tej przekąski idealnie uzupełniają się i wypełniają nawzajem smakiem tworząc kompozycję nadającą się na pyszna małą przyjemność.
Figi z szynką parmeńską, serem 'blue' i miodem:
- 4 dojrzałe figi
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 30 g kremowego sera pleśniowego 'blue'
- 1 łyżka naturalnego miodu
Figi rozcinam na 4 części, nie docinając ich do końca, rozchylam części owoców tak aby utworzyły krzyżyk. Na każdą figę kładę po jednym plasterku szynki parmeńskiej, ¼ sera 'blue'. Całość polewam odrobiną miodu. Natychmiast podaję.
Smacznego
wykwintna i elegancka przystawka.
OdpowiedzUsuńMistrzowskie dzieło sztuki!!!Gratuluję kreatywności:))
OdpowiedzUsuńKarmina B.
Dusia :)
OdpowiedzUsuńKarmina dziękuję:)