czwartek, 29 grudnia 2011

Figi z szynką parmeńską, serem 'blue' i miodem

Dni poświąteczne to idealny czas na małe przyjemności. Czemu na małe? Bo na duże na ogół nie mam już siły ani chęci:)
Dzisiejszy dzień umiliłam sobie pyszną kombinacją smaków pozornie do siebie nie pasujących. Pozornie, bo jak się okazało figi, dojrzała szynka parmeńska, intensywny ser 'blue' i słodki lepki miód mogą do siebie pasować. A nawet bardzo pasują.
Składniki tej przekąski idealnie uzupełniają się i wypełniają nawzajem smakiem tworząc kompozycję nadającą się na pyszna małą przyjemność.

Figi z szynką parmeńską, serem 'blue' i miodem:
  • 4 dojrzałe figi
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 30 g kremowego sera pleśniowego 'blue'
  • 1 łyżka naturalnego miodu

Figi rozcinam na 4 części, nie docinając ich do końca, rozchylam części owoców tak aby utworzyły krzyżyk. Na każdą figę kładę po jednym plasterku szynki parmeńskiej, ¼ sera 'blue'. Całość polewam odrobiną miodu. Natychmiast podaję.

Smacznego


3 komentarze:

  1. wykwintna i elegancka przystawka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzowskie dzieło sztuki!!!Gratuluję kreatywności:))
    Karmina B.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusia :)
    Karmina dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...